Szigorítják a cukorbetegség kezelését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre több készítmény kapható, amelyek hatásosan csökkentik a vércukor szintjét, de valószínűleg ennél többre van szükség: bizonyítani kell, hogy a kezelés hatására a szívroham is ritkább lesz. A vita az élelmiszereket és gyógyszereket engedélyező-ellenőrző amerikai hivatalban (FDA) folyik.

Az Egyesült Államok világszerte elismert hivatala, az FDA engedélyezi és rendszeresen ellenőrzi a forgalomban lévő élelmiszereket és gyógyszereket. Az utóbbi időben nagy vizsgálatok jelezték, hogy az idősebb korban megjelenő, 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekkel kapcsolatban a szabályozás szigorítására volna szükség. 

Az anyagcserebetegség elsősorban azért igényel gondos kezelést, mert a cukorbaj a szív- és érrendszeri betegségek egyik fontos kockázati tényezője. Az FDA eddig csak azt kívánta meg a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett készítmények forgalomba hozatalához, hogy szedésük esetén csökkenjen a vércukor és föltételezte, hogy így az érelmeszesedésnek ez a kockázati tényezője is visszaszorul. 

Tavaly a hivatalt komoly támadások érték, mert bizonyos vizsgálatok szerint a 2-tipusú cukorbetegség kezelésére forgalomban lévő készítmények biztonságosságának ellenőrzése nem volt megfelelő. Az egyik gyógyszerrel végzett 42 vizsgálat összesített eredménye szerint a szer alkalmazása nyomán gyakrabban jelent meg szívroham, mint más készítményekkel folytatott kezelés esetén. 

Idén még aggasztóbb eredményeket közölt a szakirodalom. Az ACCORD nevű nagy kísérletben azt figyelték meg, hogy abban a betegcsoportban, amelyiknek tagjait igen erélyesen kezelték, hogy vércukor szintjük a normális értéknek megfeleljen, a szívroham nem lett ritkább, és megnőtt a halálozás. 

Az FDA szakértői bizottsága 14-2 arányban végül úgy döntött, hogy a hivatal a cukorbetegség kezelésében alkalmazott gyógyszerek esetén megfelelően hosszú, klinikai vizsgálatokat kérjen a készítmények esetleges szív-hatásainak tisztázására is. 
 
Az alapszabály értelmében a hivatal nem köteles elfogadni szakértőinek javaslatát, de mivel a bizottság tagjai a téma legjobb ismerői, az FDA általában azt teszi, ami a véleményben szerepel. Kérdés, hogy mostani döntésük csak az új készítményekre vonatkozik, vagy a már forgalomban lévő vércukorcsökkentőkre is kiterjesztik.