szerző:
MTI

Izraeli partok mentén elsüllyedt, kilencezer éves csontokban fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport a tbc nyomait, ami azt bizonyítja, hogy a betegség legalább háromezer évvel idősebb, mint eddig gondolták.

A leletből meghatározhatják, hogyan alakult át a gümőkór az évezredek során, ami jövőbeli hatékonyabb kezeléséhez is támpontot adhat. A tbc-baktérium által okozott fertőző betegség elsősorban a tüdőt támadja meg. Világszerte évente 9,2 millió embert fertőz meg és 1,7 milliót pusztít el. Az antibiotikumokkal szemben ellenálló törzsek terjedése egyre nehezebbé teszi a kór gyógyítását. 
 
A betegséget okozó mikobaktériumok a vérárammal szétszóródhatnak és tüdőn kívüli tuberkulózis alakulhat ki. A csontokat érintő tbc főként a mellkasi és ágyéki csigolyákat támadja meg, de előfordul a térdben és a csípőben is. A csontszövetben a fertőzés kiterjedt szövetelhalást, csonttöréseket okoz. 
 
A brit és az izraeli kutatók úgy vélik, anya és csecsemője csontjaira találtak rá Haifa mellett a tengerfenéken. DNS-elemzés és a csontokon lévő jellegzetes, tuberkulózistól származó elváltozások bizonyítják, hogy a 9000 éves, mára elsüllyedt neolitikus falu két lakóját a tbc baktériuma fertőzte meg - közölték a kutatók a Public Library of Science című online tudományos portálon szerdán. 
 
További tesztek igazolták, hogy olyan baktériumtörzsről van szó, amely csak emberekben található és hasonló ahhoz a baktériumhoz, mely ma fertőzi meg tuberkulózissal az embereket. "A törzs, amelyet találtunk - amennyire megállapíthatjuk - azonos egyes baktériumokkal, melyek ma keringenek és fertőzik az embereket" - mondta Helen Donoghue, a University College munkatársa, a kutatócsoport tagja. 
 
A korábban igazolt legrégebbi tbc-baktériumtörzset az időszámításunk előtti 3000 körüli időkből származó egyiptomi maradványokban találták.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Medipress Plázs

Forradalmi gyógyszer tbc ellen

Egy, az eddigiektől eltérő hatásmechanizmusú gyógyszer segíthet megelőzni az aktív tbc kialakulását a baktérium látens – azaz betegséget egyelőre nem okozó -formáját hordozó betegekben.

MTI Plázs

Újra támad a tbc, korszerűsítést sürgetnek

A világszerte újra támadó tuberkulózis megfékezésére több olyan korszerű laboratóriumra lenne szükség, ahol a tbc gyógyszerrezisztens formáit is gyorsan azonosítani tudják - sürgették a szakemberek a fertőző betegségekről hétvégén rendezett nemzetközi konferencián, Kuala Lumpurban.

Hét nap

Kötelező tbc-szűrés

Három megyében lépte túl a jogszabályban megjelölt veszélyességi határt a Koch-bacilussal fertőzöttek aránya.

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány