szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A kiadvány szerint az összes vendégforgalom héttizedét a belföldi...

A kiadvány szerint az összes vendégforgalom héttizedét a belföldi vendégek jelentették, számuk 3,4 százalékkal haladta meg a 2007 első nyolc hónapjában regisztráltat. A külföldi vendégforgalom viszont a tavalyihoz képest 3,8 százalékkal mérséklődött.
   
A Balatonnál megszállt vendégek 3,687 millió éjszakát töltöttek el a part közeli és a háttértelepüléseken, amely az előző év hasonló időszakához képest 0,8 százalékkal kevesebb. Ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 4,3 százalékkal csökkent, míg a belföldieké 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A tavalyihoz hasonlóan a külföldről érkező vendégek átlagosan 5,5 éjszakát, a belföldiek pedig 3 éjszakát töltöttek el a balatoni szálláshelyeken.
   
A Balatoni üdülőkörzet vendégéjszakáinak hattizedét a szállodák – ezen belül legnagyobb arányban a három-, illetve négycsillagos kategóriájú szálláshelyek –, 19 százalékát a kempingek regisztrálták. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma az újonnan nyílt ötcsillagos kategóriában jelentős növekedést, a többiben stagnálást, illetve csökkenést mutat. A külföldiek körében népszerű gyógyszállodák igénybevétele kevéssel a tavalyi szint alatt maradt, miközben a kempingek iránt nőtt az érdeklődés.
   
A belföldi vendégéjszakák közel kétharmadát regisztráló szállodák a tavalyi szinten teljesítettek, a nagyobb mértékben igénybevett háromcsillagos kategóriában 2,8 százalékos csökkenés, ezzel szemben a négycsillagosnál 3,3 százalékos növekedés következett be.
   
A külföldi vendégek száma az egyes partszakaszon eltérően alakult: míg a Zala és a Somogy megyéhez tartozó részen a tavalyihoz képest 5, illetve 12 százalékkal kevesebb volt a vendég, a Veszprém megyei szálláshelyekre 6 százalékkal több vendég érkezett.
   
Az érkező forgalmat is eltérő irányú tendenciák jellemezték. A legnagyobb számban jelenlevő osztrák és német vendégek száma ugyan 12-16 százalékkal csökkent, de két és félszer többen érkeztek Bulgáriából, másfélszer annyian az Egyesült Államokból, emellett a belgiumi, csehországi, hollandiai, lengyelországi, norvégiai és romániai vendégforgalom növekedése is számottevő. Az országhatáron túlról érkező vendégek kilenctizede választotta a part közeli települések szálláshelyeit.
   
Az elmúlt nyolc hónap alatt a szálláshelyek összesen 16,3 milliárd forint bruttó szállásdíj-bevételt értek el, ami az előző év hasonló időszakáénál 4 százalékkal több, az országos szint 17 százaléka. A bevételek 80 százalékát a szállodák realizálták, ebből legnagyobb arányban a gyógy- és wellness szállodák (34-, illetve 24 százalékkal) részesedtek.
   
A vizsgált időszakban a szállodák átlagosan 51 százalékos, ezen belül a gyógy- és wellness szállodák 67 illetve 52 százalékos szobakihasználtsággal működtek. Az átlagosnál jobb volt a kihasználtság az új beruházású ötcsillagos kategóriájú szállodában is, ahol a foglalások januártól augusztusig 64 százalékos, augusztusban 81 százalékos, az országosnál magasabb szintet értek el.

MTI/KSH

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!