szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Az amszterdami önkormányzat szóvivője szerint a városnak nincsenek komolyabb...

©

Az amszterdami önkormányzat szóvivője szerint a városnak nincsenek komolyabb problémái a drogkávézókkal, 43 ilyen vendéglátóhelyet azonban levélben tájékoztattak arról, hogy 2011 végéig be kell zárniuk, mert általános iskolák 250 méteres körzetén belül fekszenek. A bezárásra ítélt kávézók között több nevezetes is van, például a nagyforgalmú The Bulldog a város egyik főterén.
   
Az amszterdami coffee-shopok ritkítását egy nappal a nagyobb hollandiai városok "füves csúcstalálkozója" előtt hozták nyilvánosságra. A polgármesteri konferencia témája a Hollandiát elözönlő "drogturisták". A Binnenlands Bestuur című közéleti magazin felmérése szerint támogatják a kannabisz termesztésének és árusításának egyértelmű legalizálását azon hollandiai települések polgármestereinek többsége, ahol a könnyű kábítószereket árusító coffee shopok működnek.
   
A lap arra a következtetésre jutott, hogy a polgármesterek a kávézóhálózat legalizálásával véget kívánnak vetni a könnyű drogok felemás megítélésének: jelenleg Hollandiában eltűrik annak kis mennyiségben való árusítását, ugyanakkor tiltják a kannabisz, a marihuána alapját képező indiai kender termelését. A 443 hollandiai település közül 106-ban vannak drogkávézók, összesen 702 működik az egész országban, több mint egynegyedük Amszterdamban. A magazin telefonos felmérésében részt vevő 88 polgármester közül 54 szavazott igennel a legalizálásra, és csak kilencen foglaltak állást a betiltás mellett. További huszonöten viszont fenn kívánják tartani a "tűrés" jelenlegi politikáját.
   
A felmérések szerint a közvélemény többsége támogatja a kendertermesztés legalizálását, de a koalíciós kormány fő erejét alkotó Kereszténydemokata Párt ellenezi ezt. Hollandia 1976-ban léptette életbe azt a törvényt, mely szerint nem büntethető a kannabisz fogyasztása, valamint öt grammnál kevesebb birtoklása. Ugyanakkor tilos a termesztése, valamint a nagybani forgalmazása és importálása. Így a coffee-shopok bűnbandák révén biztosítják ellátásukat, ami felett a hatóságok szemet hunynak.
   
Két, a belga határ közelében fekvő település, Roosendaal és Bergen-op-Zoom a közelmúltban bejelentette: bezárják nyolc coffee-shopjukat, hogy véget vessenek azoknak a károknak, amelyeket a hetente mintegy 25 ezer belga és francia drogturista okoz nekik. Ugyanilyen okból döntött úgy Maastricht városa, hogy kitelepíti a központban lévő hét coffee-shopot a belga határ felé. Ez utóbbi terv máris kiváltotta a belga határtelepülések nemtetszését. Fourons polgármestere például azzal vádolta maastrichti kollégáját, hogy a "bugris szomszédra" hárítja a drogturizmus kellemetlenségeit.

MTI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rovarzsírral tették környezetbaráttá a belga gofrit

Rovarzsírral tették környezetbaráttá a belga gofrit

Magyarország rendezi a 2027-es kézilabda-világbajnokságot

Magyarország rendezi a 2027-es kézilabda-világbajnokságot

Még több mint egy hétig zárva lesz az egri uszoda

Még több mint egy hétig zárva lesz az egri uszoda