Tetszett a cikk?

Nem tesznek meg mindent a koraszülöttek fájdalomcsillapításáért - vetíti francia kórházakban végzett fölmérésének eredményét az általános viszonyokra Ricardo Carbajal párizsi gyermekorvos.

A Journal of the American Medical Association című szaklapban azt írja, hogy az apróságokat naponta átlagosan 16-szor szúrják meg tűvel, látják el sebeiket, vagy vesznek tőlük vért. Egészen 1977-ig azonban az orvostudomány úgy hitte, a csecsemők nem éreznek fájdalmat, mert fejletlen az idegrendszerük. Carbajal szerint ellenkező a helyzet: egész életükre hatással lehet a hosszú vagy ismételt fájdalom, ugyanakkor a gyógyszergyárak mind a mai napig nem fejlesztettek kellő választékban fájdalomcsillapítókat az újszülötteknek. Boross Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház csecsemő- és koraszülöttosztályát vezető orvos szerint szélsőséges esetben naponta akár 35 beavatkozást is ki kell bírniuk az apróságoknak. Viszont a korábbiakkal ellentétben - teszi hozzá - a fájdalmat ma már mérni tudják a gyorsabb szívverés, a heves sírás vagy a szaporább légzés alapján.

Ilyenkor többféle módon lehet enyhíteni a csecsemők fájdalmát. Vérvételnél felületi fájdalomcsillapítóként krémeket használnak, szemműtét közben nyugtató-altató keverékkel csendes alvásba szenderítik a kicsiket, míg a lélegeztetőgépre tételkor morfinszármazékokra van szükség. Mégis rendkívül nehéz orvosi döntés, mikor mennyit használjanak a szerekből: a morfiumnak például légzést lassító súlyos mellékhatása is lehet a parányi testben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fölényes győzelemmel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott

Fölényes győzelemmel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén