szerző:
travelline.hu

Mivel az utóbbi időben eléggé bekeményített az időjárás...

©

Mivel az utóbbi időben eléggé bekeményített az időjárás errefelé (egész héten -30 körül mozgott), így szinte automatikusan adta magát a téma, mikor leültem a géphez: TÉL.

Mit ne mondjak, ma is volt pár pillanat, amikor kegyetlenül fáztam. Valahogy a nagy hidegben úgy érzi az ember, semmi nem elég meleg ahhoz, hogy kellemes legyen. Kint legalábbis. Ha nem fúj a szél, akkor lassan már a -20 is okénak tűnik, de ha fúj, akkor a csontomon hatol át a hideg és azt nem annyira élvezem... Érdekes, mert itt a hideg szerintem teljesen más, mint otthon. Úgy értem, pl. a 0 fok érzete is más itt és más otthon. Ennek gondolom oka az a sarkvidéki légáramlat is, ami télen lehúzódik ide felénk és per pillanat is boldogít minket. A relatív páratartalom is magasabb itt, jelenleg kb. 80%, gondolom ez is sokat vet a latba.
Itthon azért a nagy, jó meleg köntösömben ülni igazán kellemes, szóval gondoltam írok pár dolgot a télről. :)
(...)

Apró kis segítségek a tél átvészeléséhez:

- Mindig nézd meg a időjárást, mielőtt kilépsz otthonról, különös tekintettel a "windchill-re", azaz a szél erősségére, nem is beszélve az útinformról. Nálunk pl. minden reggel a CP24 adása megy a háttérben, míg készülődünk. Így halljuk a híreket, reggeli fontosabb információkat és nem utolsósorban az időjárást. Itt egy kép arról, hogyan is néz ki a CP24 adása (nagyításért katt a képre): jobb felül látható a dátum, pontos idő és a jelenlegi hőmérséklet. Ezek alatt két rész van még a jobb oldalon, ami folyamatosan változik. A felül rublikában mindig az időjárással kapcsolatban van valami (most éppen látjátok, hogy reggel -17 fok van, de alatta egy sávban az is ott van, hogy a széllel ez -23!), alul pedig közlekedési infók vannak, azaz felváltva mutatják az utakat, azok állapotát stb. Bal oldalt pedig mennek a hírek, most pl. éppen Toronto polgármestere beszél a jelenlegi áramkimaradásról a város bizonyos részein - éppen a nagy hidegben...) Lent mindenféle egyéb infók futnak.
Szóval ezt kapcsoljuk be indulás előtt, így halljuk, ha valahol a közlekedésben elakadás van, megy-e a metró minden vonalon stb. stb.

©

- A réteges öltözködésnek itt talán még nagyobb szerepe van, mint otthon, szóval ne feledkezz el erről. Hordj sapkát, hiszen a testhőmérsékleted nagy részét a fejbőrödön keresztül veszíted el. A nagy-nagy hidegben sokan az egész arcukat eltakarják a kegyetlen szél ellen és persze hogy a torkukat védjék.

- Ha nem lenne igazi, téliesített csizmád, mindképpen vegyél itt egyet. Ugyanez vonatkozik a télikabátra is. Otthon szerintem elsősorban sportboltokban kapni olyan jellegű kabátot, amit itt is nyugodtan használhatsz anélkül, hogy kint állandóan fáznál.
- Tudom, hogy otthon azt szoktuk mondani, hogy a nagy hidegben a vírusok/bacik sem terjednek, itt azonban ez feltétlen nem igaz. Terjednek ám, nem is akárhogy. (Erről most szegény Ildi barátném tudna mesélni...) Szerintem alapvetően mások lehetnek itt a vírusok, ráadásul sok-sok kultúra él itt egymás mellett, és hát időnként a vírusokat/bacillusokat is magukkal hozzák onnan, ahonnan érkeztek. Ha az ember tömegközlekedéssel utazik, az elővigyázatosság fokozotabban érvényes. Én pl. mindig hordok magammal egy pici tubus kézfertőtlenítőt, amit víz nélkül lehet használni. Csak bekenem vele a kezem, mintha krémet használnék és tapasztalom, hogy segít. A neve Purell, és különféle méretben is lehet kapni. Én ezt mindenkinek ajánlom.

©

- A vezetéssel kapcsolatban: biztos vagyok benne, hogy minden vezetőnek hozzá kell szoknia a kanadai téli körülményekhez. Más, mint otthon, más, mint Európában. Abszolút ajánlatos itt a téli gumi, habár tudom, hogy nem olcsó mulattság. Ezen az oldalon találtok egy kis segítséget a téligumi típusának eldöntéséhez autómárka, típus, évszám szerint.

- Végül, de nem utolsó sorban persze nem szabad elfelejteni azt a sok-sok jót is, amit a kanadai tél tartogat. :)) Például mindenfelé az országban vannak téli fesztiválok, hogy ezt az évszakot is ünnepeljék, úgy mint:

- Carnaval de Quebec, Quebec City-ben
- Winterlude, Ottawában
- Calgary Winterfest
- Festival du Voyageur, St. Boniface, Manitoba

Ha pedig nincs lehetőségünk ezek valamelyikét meglátogatni, akkor a szánkózás, síelés, sífutás, korcsolyázás, hockey..., szóval a mindenki által ismert téli sportok még mindig adottak mindenfelé az országban. Have fun and stay warm! :)

A teljes cikk a Chronicles of Livia blogban olvasható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Lüktető vízivilág

Csillogóan fényes barna testek játszanak a habokban, a háttérben reggae...

Halálos baleset Piliscsabán

Halálos baleset Piliscsabán

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Katalán vezetőket küldenek börtönbe Spanyolországban

Katalán vezetőket küldenek börtönbe Spanyolországban

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Barcelonában

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Barcelonában