szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Adriai-tenger több mint ezer szigetet ölel, rejteget csodálatos, kék vízének...

Krk partvidéke
©

Az Adriai-tenger több mint ezer szigetet ölel, rejteget csodálatos, kék vízének hullámai között. Csaknem kétezer kilométer hosszú partszakasza van az 1185 kisebb, nagyobb szigetnek. Többségük, mint például  Galun, Kormat, Plavnik, Prvicand Zec lakatlan, tehát a természet érintetlen arcát ismerhetjük meg rajtuk. Azonban jócskán vannak olyanok is amelyek történelmi emlékeikről híresek, és vannak amiket leginkább a tenger szerelmesei keresnek fel strandja, vize miatt.

Krk szigete
Horvátország  legnagyobb szigete. Aránylag könnyen elérhető, mert saját repülőtere is van, ami azonban az autósok számára nem jelent segítséget, nekik a szárazfölddel összekötő hídon kell megküzdeniük egymással a turista szezonban, főként turnusváltásokkor. Sokan gazdag történelmi emlékei miatt keresik fel a szigetet, míg mások csak a hely szépsége, tengerpartja, esetleg híres bora miatt látogatnak ide. Már a hatodik századtól emlegették nevét és középkori templomai a világörökség megtisztelő címét is kiérdemelték. Történelmi emlékeivel könnyen felidézhetjük az elmúlt idők hangulatát, miközben üdülőfalui kellemes kikapcsolódást kínálnak a vizisportok szerelmeseinek is.  

Pag egyik kikötője
©

Rab szigete
Hajóval és komppal közelíthető meg ez a 22 kilométer hosszú és 11 kilométer széles sziget. Egyetlen nagy karszt-hegységet láthatunk itt, aminek legmagasabb pontja 408 méter, és aminek nagy részét mediterrán fenyőerdő és kő borítja. Történelme az i.e. 360-tól ismert. Része volt a Római Birodalomnak, sőt itt volt az első római város Dalmáciában. A középkorban a Bizánci Birodalomhoz tartozott, majd a Horvát királysághoz. Uralkodott területén Anjou Lajos, majd a Velencei Köztársasághoz, később az osztrák-magyar monarchiához csatolták. A régi időket négy csodálatos harangtorony és számos templom idézi. A tenger imádói itt találhatják Horvátország legnagyobb homokos strandját,  az úgynevezett "Paradicsom-part"-ot. Ha meglátjuk, azonnal megértjük nevének jelentését.

Pag, a fehérség szigete
A sziget jellemzője a fehérség: vakító kopár síkság és magas, sziklás hegyek.  Alig található növény a szigeten, néhány füge- és olajfaligeten kívül, ezek egyikében, egy  természetvédelmi területen egy több mint ezer-éves olajfát is felfedezhetünk. Északi része komppal, déli része hídon keresztül közelíthető meg. Az aktív nyaralást kedvelői otthon érezhetik magukat, hiszen 115 kilométer hosszú hegyi kerékpárút várja a biciklizni vágyókat, és a környék kiválóan alkalmas búvárkodásra, vitorlázásra, sziklamászásra is. Sveti Vid a sziget legmagasabb pontja, amely egy átlagosan edzett turista számára is elérhető. Fentről csodás panorámában lehet részünk, körös-körül mindent a fehér és a kék szín ural.  Aki a történelmi emlékere is kíváncsi, hangulatos sétákat tehet az óvárosban, ami elsősorban Ferences templomáról híres.  

Csodás kilátás Hvar partjára
©

Hvar sziget
Talán az egyik legkedvezőbb mediterrán éghajlatú sziget. A Splitből komppal megközelíthető sziget sok szállodájában rossz idő esetén kedvezmény jár. Történelmi területe a sziget északi részén található Strai Grad ezer évvel ezelőtti időbe vezeti vissza látogatóit. A  háromszáz éves velencei uralom rengeteg kulturális emléket hagyott itt az utókor számára. Fontos katonai megfigyelő hely volt, erre utal a megmaradt erőd is.Itt található Európa legrégibb színháza, melynek alapjai 1612-ben épültek. A kikötőben vízitaxik várakoznak arra, hogy vendégeiket a közeli szigetekre szállítsák. A félóránként induló vízi járművekkel lehet elérni innen a Pakleni-szigeteket, ahol  remek, apró kavicsos strandok vannak. A naturisták a közeli Jerolim és Marinkovac szigetek strandjain zavartalanul hódolhatnak szenvedélyükek. Hvar-tól csupán két kilométerre egy igazi trópusi szigetet is találhatunk, Sveti Kelement-et. Különleges kirándulóhely ez azok számára, akik ritka növényvilágot szeretnének felfedezni. Babérerdő, rozmaring, agavek, fa nagyságú kaktuszok, több fajta fenyőerdő nyűgözi le a látogatókat. 

Olib-sziget
Zadarról komppal érhető el ez a kevésbé ismert,  csendes, nyugodt hely. A sziget körül sekély a víz, így remek strandolási lehetőséget jelent. Érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, az olivabogyót, sajtot, bort. A szörfözőknek is kiváló körülményeket nyújt a hely, de a horgászok, búvárok is remek napokat tölthetnek itt.

Plavnik
A Krk közelében található sziget neve búvárkodók számára  biztosan nem ismeetlen.  A sziget körüli öblök ideális merülő helyek, ahol a tengerfenéken 35-45 méteres mélységben régi, elöltöltős ágyúkra és egy hajóroncsra bukkanhatunk. A növényvilág elég szegényes ezen a vidéken, de a sziklákon kisebb szivacstelepek láthatóak, a tengerben pedig a szerencsésebbek macskacápával és polipokkal is találkozhatnak. A sziget a fehér fejű keselyűk lakóhelye. A sziget körül különös természeti látványosságokat, kisebb nagyobb kőkapukat láthatunk, amik  régi barlangok maradványai. Az öblök vize türkizkék és sok helyen jóval hidegebb, mint a tenger, mert ezekbe ömlenek a sziget édesvízű forrásai. Fontos tanács: bármennyire csábító, kis csónakokkal ne induljunk útnak, mert a hirtelen feltámadó bóra könnyen bajba sodorhatja a hajót, inkább a rendszeresen induló nagyobb hajókkal közelítsük meg a helyet.

-NE-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon