szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Spanyolországban a másfél millió embert foglalkoztató idegenforgalom adja a hazai...

Spanyolországban a másfél millió embert foglalkoztató idegenforgalom adja a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát. A szakma a korábbi években hozzászokott, hogy évről évre dőlnek a vendégszám- és bevételrekordok. Tavaly közel 60 millió turista érkezett, Spanyolország ezzel a második legkedveltebb úti cél volt az egész világon. Idén az első öt hónap adatai alapján már csak a harmadik, Franciaország és a második helyre került Egyesült Államok mögött.
   
Az építőipar után így már a második kulcsfontosságú ágazat jutott válságba. "Ha leáll az egyik hajtómű egy repülőn, a másik még csak-csak elviszi a gépet, de ha mindkettő leáll, akkor nagyon veszélyes helyzet keletkezik", kommentálta az El Mundo című lap a friss idegenforgalmi adatokat. Szakértők szerint a visszaesés nem csupán a globális gazdasági válság következménye, hanem a "monokulturális", a tengerparti üdülésre épülő szerkezet is okolható.
  
- Nem a strandokon nyaraló kispénzű turistákra kellene koncentrálni - mondta a lapnak Josep Oliver közgazdász, aki szerint kitörési pont lehet a kongresszusturizmus és a kulturális turizmus. Jó példa az egykori iparváros, Bilbao, amelynek 1997-ben átadott kortárs művészeti központja, a Guggenheim Múzeum évente bő egymillió látogatót fogad.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!