szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Már tavaly ősz óta érezhetően csökkent a német, angol, ír, holland...

Már tavaly ősz óta érezhetően csökkent a német, angol, ír, holland, japán, amerikai, spanyol és brazil vendégek száma. Ez leginkább Prágában látható, ahol nagyon sok a szállodai kapacitás, több mint a jóval nagyobb Bécsben. Míg tavaly 4,1 millió külföldi turista látogatta meg Prágát, az idén ez a szám várhatóan 3,4 millióra esik vissza. A nyári szezon csúcsának számító júniusban-júliusban is 20-25 százalékkal volt kevesebb az idegen turista.
   
A külföldi vendégek számának visszaesése jelentős árcsökkentésekre kényszerítette elsősorban a drága - négy- és ötcsillagos - szállodák tulajdonosait. Ennek viszont a hazai állampolgárok örülnek, akik a felmérés szerint nagyobb számban szállnak meg a drágább szállodákban, mint a korábbi években. Ők azonban kevesebbet költenek, mint az idegenek.
   
A pangást a szállodákon kívül a műemlékek üzemeltetői is érzik. "Egészen május végéig nagyon rossz volt a szezon, júniusban azonban már elértük a tavalyi szintet, ami mérsékelheti veszteségeinket" - jelentette ki Dagmar Houbová, a Prágai Információs Szolgálat szóvivője.
   
A cseh főváros számára az idegenforgalom rendkívül fontos, mert mintegy 100 ezer embernek ad munkát. A prágai GDP 25 százalékát az idegenforgalom termeli meg. A prágai kempingekben mintegy 30-40 százalékkal kevesebb a külföldi vendég eddig, mint tavaly. Egész Csehországban az első öt hónap alatt mintegy 17 százalékkal csökkent a külföldi turisták száma. A cseh GDP négy százalékát adja az idegenforgalom.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!