"A járvány úgy közelít, mint egy nemzetközi gyorsvonat"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország a világon az első, ahol a lakosság 20 százalékát be lehet oltani október elejére - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő az ÁNTSZ XI. kerületi kistérségi intézetében, ahol ekkor kezdődött meg az influenza elleni vakcinák kiszállítása.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos a járványt nemzetközi gyorsvonathoz hasonlította, amely  addig nem nyugszik, amíg a világ 70 százalékával kapcsolatba nem kerül. A tájékoztató írásos sajtóanyaga szerint ezen a héten országszerte 650 ezer szezonális és 650 ezer pandémiás, új típusú influenza elleni vakcinát szállítanak ki az ÁNTSZ kistérségi központjaiba. Falus Ferenc kérdésre elmondta: a vakcinák elszállításáról az oltás helyére a háziorvosoknak kell gondoskodniuk. Hozzátette: jövő héten megkezdődhetnek az oltások.
   
Az új típusú influenza többnyire enyhe megbetegedéseket okoz, de előfordulnak halálesetek is, Magyarországon eddig ketten haltak meg, világszerte háromezren, és egyre többen kerülnek kórházba - mondta a tiszti főorvos. Az új típusú influenzával szemben a fiatalok teljesen védtelenek, az idősebbeket viszont jobban veszélyezteti a szezonális influenza - jegyezte meg a tiszti főorvos. A pandémiás, új típusú és a szezonális influenza elleni oltóanyagok egy időben különböző testtájakra beadhatók.
   
Falus Ferenc kiemelte: a védőoltásoknak nemcsak az egyén szempontjából kedvező a hatásuk, mivel ha 60 százaléknál többen vannak beoltva, akkor az közösségi védelmet is jelent. Ez például egy négytagú család esetében azt jelenti, hogy ha hárman be vannak oltva, akkor a negyedik családtag megfertőződésének is kisebb az esélye.
   
Az országos tiszti főorvos azt tanácsolja a háziorvosoknak, hogy az oltást kezdjék a legsúlyosabb, krónikus betegekkel, azon belül is a fiatalabbakkal. Rajtuk kívül a terhes nők és a gyerekeket gondozók oltása különösen fontos még. A védettség az oltást után két héttel alakul ki, és több hónapig tart. Enyhe szövődményei lehetnek, így például bőrpír, hőemelkedés, a kar zsibbadása.
    
Arra az felvetésre, hogy egyes sajtóhírek szerint a magyarországi oltóanyag 70 százalékos védettséget nyújt, más országokban azonban 100 százalékos hatásfokút használnak, az országos tiszti főorvos azt mondta: tökéletes védelem nincs. A 70 százalék egyébként is egy átlag, a védettség aránya a fiatalok körében sokkal kedvezőbb. 
   
A szezonális influenzára 7-8-féle védőoltás kapható a patikákban, de az új típusú influenza ellen idén kizárt, hogy többféle védőoltás vásárolható majd - mondta Falus Ferenc. Arra az újsághírre, hogy egyes háziorvosok sokallják a védőoltás beadása előtti adatkérést a pácienstől, a tiszti főorvos úgy válaszolt: ez nem bonyolultabb, mint egy recept felírása. Egy másik kérdésre pedig megjegyezte, ha a feketepiacon is megjelenik a hamisított vakcina, az bűnüldözési probléma lesz.