WHO: biztonságos az oltóanyag

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megerősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden, hogy biztonságosnak tartja az új típusú influenza ellen kifejlesztett oltóanyagot, egyúttal annak tömeges beadását szorgalmazta.

Gregory Hartl WHO-szóvivő genfi sajtóértekezletén hangsúlyozta: a WHO a világméretű járvánnyal szembeni védekezés legfontosabb eszközének tekinti az oltóanyagot. Hozzátette, hogy mindenkit be kell oltani, aki hozzájut a H1N1 vírus ellen kifejlesztett vakcinához, annak ellenére is, hogy az oltóanyag egyes esetekben enyhén káros mellékhatásokkal - fejfájással, izomgörccsel - járhat.
   
A tömeges oltási kampány Kínában és Ausztráliában már folyik, az Egyesült Államokban és egyes európai országokban pedig rövidesen megkezdődik - emlékeztetett. Hartl kiemelte azt is, hogy az eddig jóváhagyott oltóanyagokat a szezonális influenza elleni vakcina formájában már évek óta használják, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a legbiztonságosabb oltóanyagok közé tartoznak.
   
A WHO a sajtóból szintén értesült olyan esetekről, amikor egyes emberek vonakodnak elfogadni a H1N1 elleni vakcinával történő oltást, a szóvivő azonban hangsúlyozta: az oltóanyag a világméretű járvány elleni közdelem legfontosabb eszköze.
   
A WHO júniusban nyilvánította világméretű járvánnyá a H1N1 vírus okozta megbetegedéseket, a szervezet pedig világszerte elküldte a gyógyszergyáraknak az új típusú influenza elleni oltóanyag előállításának alapjául szolgáló vírustörzset. 

A magyar vakcina itthon marad
 
Nem kezdeményezi az Omninvest, hogy uniós engedélyt kapjon az általa gyártott H1N1 elleni vakcina – jelenetette be Németh Zsolt, a cég szóvivője. Mint mondta, a két fő ok a piac lefedettsége, illetve az engedélyezési eljárás drágasága.
 
A Pilisborosjenőn gyártott új vakcinából egyelőre a hazai igényeket elégítik ki, külföldre csak akkor szállítanak majd, ha teljes mértékben eleget tettek magyarországi vállalásuknak.