szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, amely háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej.

A baobab nevű gyümölcsöt Afrikában már évezredek óta nagy becsben tartják egészségügyi hatásai miatt. Az Európai Unió szabályozása pedig most első ízben tette lehetővé, hogy a gyümölcs pépjét importjálják az Egyesült Királyságba. A brit gyártók már megkezdték a termékek gyártását ebből az alapanyagból.

A baobab fa gyümölcse külsőre olyan, mint egy selymes héjú kókuszdió. A belseje fehér, porszerű, úgy néz ki, mint a szorbet, anyaga sajtszerű. Bármivel összekeverhető, nagyon tápláló. Tele van antioxidánsokkal, vassal és káliummal. A héjat nagyon nehéz feltörni, ezért Nagy-Britanniában például nem lehet majd egészben megvenni a gyümölcsöt. A gyümölcspor íze egyedi, jellegzetes, „mint a körte, némi grapefruit-aromával.”

© dadobat.soton.ac.uk
A baobabot fejjel lefelé növő faként is ismerik. Az afrikai falvak lakói úgy hiszik, a szelleme védelmező erővel bír. Csak speciálisan képzett mászókat engednek fel rá, hogy leszüreteljék a gyümölcsöt.

Európában egyedül a Phyto Trade Afrika nevű nonprofit kereskedelmi szervezetnek van engedélye arra, hogy a baobab-pépet forgalmazza. "Számításaink szerint a gyártók egy egész sor terméket állítanak belőle elő, a müzliszelettől az édességekig" – árulta el Gus Le Breton vezérigazgató.

A már elérhető termékek között szerepel a baobabból készült lekvár és üdítő, de lehet kapni baobab-port is, főzéshez. 

A szigetországban eddig nem engedélyezték a baobabot, mert a törvények tiltották az olyan ételek importját, amelyeket az EU-ban nem fogyasztottak széles körben 1997 előtt.  
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!