szerző:
hvg.hu

Az előrejelzettnél kevesebb áldozatot követelt ugyan az influenzajárvány, de beigazolódtak azok a korábbi feltételezések, hogy a halálesetek többségét vírusos tüdőgyulladás okozta. A járvány első hulláma minden kontinensen végigsöpört, de szinte mindenhol várható egy második megbetegedési hullám.

A H1N1 vírussal kapcsolatos legújabb kérdések már nem azt feszegetik, hogy mutálódhat-e a vírus, hány áldozatot szedhet még, hanem leginkább arra keresik a választ, nem volt-e csupán hisztériakeltés a világjárvány. A kérdések olyannyira hangosak lettek, hogy az Európa Tanács (ET) strasbourgi székházában kedden nyilvános meghallgatást tartottak az ügyben, az ET egyik német képviselője, Wolfgang Wodarg kezdeményezésére. A találkozón a világjárvány fogalma körüli ellentmondásokat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) túlzónak bizonyult jóslatait feszegették. Ám az igencsak eltérő álláspontok érzékelhetően nem közeledtek. 

Az egyik oldalon álló parlamenti képviselők szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány", amelyet a gyógyszeripari lobbi a veszély eltúlzásával erőltetett a világra, hogy minél nagyobb mennyiségű oltóanyagot sózzanak el. A meghallgatáson jelen volt Fukuda Keidzsi, a WHO főigazgató-helyettese, az európai gyógyszeripar képviselői, valamint több szakértő is. Fukuda határozottan cáfolta a gyógyszeripari laboratóriumok részéről történt nyomásgyakorlás vádját.

"A fenyegető világjárvány meghatározása nem történhet úgy, hogy közben a gyógyszereladók befolyást gyakorolnak" - hangsúlyozták nyilatkozatukban a meghallgatás kezdeményezői. Fukuda a hozzá intézett kérdésre válaszolva úgy definiálta a világjárványt, hogy abban csak a fertőzés elterjedése jelenti a mércét, a járvánnyal járó halálesetek száma nem. Csakhogy többen emlékeztettek arra, hogy a szervezet sok halottat jósolt a H1N1 következményeként. Idéztek olyan WHO-illetékeseket, akik korábban elismerték, hogy a világszervezet időközben "finomította" a pandémia definícióját.

Jobb félni?
© AP
A képviselők szerint a jóslatokkal milliókat tartotta rettegésben a WHO, és arra vette rá az egyes országok kormányát, hogy hatalmas pénzeket fizessenek ki a fölöslegesnek bizonyult oltóanyag-mennyiségért. Fukuda ellenérvként egyebek közt hivatkozott arra, hogy a járvány még nem ért véget. Másfelől azt hangsúlyozta, hogy a szervezet feladata, hogy felhívja az emberek figyelmét a veszélyre. Határozottan cáfolta ugyanakkor, hogy szakembereiket anyagi érdekeltség fűzhette a járvány veszélyeinek eltúlzásához. 
   
A manrézán ugyanakkor az is kiderült, hogy Wodargnak és társainak semmilyen bizonyítéka nincs a gyógyszeripar általi nyomásgyakorlásra. Mint mondta, természetesen semmilyen "nyomozati" anyag nincs a birtokában, de amennyire a WHO eltúlozta a járvány várható halottainak számát, szakmai ismeretei szerint - maga is orvos - nem tud másra következtetni. A német politikus korábban azt is állította, hogy a vakcina rákot okoz. Egyelőre semmiféle bizonyíték nincs erre, sokkal inkább az ellenkezőjére. Az Egyesült Államokban például 60 millió embert oltottak be, és egyetlen problémát sem jelentettek az oltóanyaggal kapcsolatban. 
   
Kételyek és tények

Az esélylatolgatás szinte minden fórumon téma lett. "Ha még nem is vagyunk túl rajta, de közel járunk az influenzajárvány végéhez" - szögezte le a napokban Steven Salzberg az új vírusról szóló elemzésében, a bioinformatikával foglalkozó Bioinformatics and Computational Biology központ igazgatója, a Forbes.com szakértője. Ahogy a szakember fogalmaz: jövő ilyenkor már emlékezni sem fogunk a járványra. Neki legyen igaza. Ám valószínű, hogy az új vírus miatt elhunytak hozzátartozói nem felejtenek ennyire gyorsan. Magyarországon eddig 107-en haltak meg H1N1-fertőzés miatt; Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint az elhunytak kilencven százaléka megmenthető lett volna a védőoltással.

Miért is jelenthetjük ki, hogy vége a járványnak? A január 15-ei európai CDC jelentésben az áll, hogy a 735 levett mintából 139 (19 százalék) volt fertőzött. Ez az arány most a hetedik egymást követő héten keresztül csökkent, illetve a szezonális influenza sem mutatkozik erőteljesnek. Salzberg ugyanakkor elismeri, hogy nem kizárt egy második hullám, amitől az amerikai népegészségügyi központ (Centers for Disease Control and Prevention) és a WHO is tart. Nem ismerjük annyira ezt a járványt, hogy biztonsággal kijelenthetnénk: valóban lecsengett. Ezt látszik alátámasztani Fukuda egyik nyilatkozata is: „a vírus aktivitása csökken ugyan, de folyamatosan követjük a terjedését, hiszen korántsem tűnt még el;  korai lenne azt állítani, hogy itt a vége. Azt sem látjuk tisztán, hogy az következő hónapokban nem találjuk-e szembe magunkat egy újabb betegséghullámmal.”

A szakember szerint ugyanakkor nem meglepő, hogy a különféle összeesküvés-elméletek gyártói magukra vonják a figyelmet, ismét kikelve a gyógyszergyártók ellen. Hatalmas pénzekről van ugyanis szó, az biztos. (Magyarországon egy-egy dózis, H1N1 vírus elleni vakcináért 4 eurót kapott az azt gyártó Omninvest, s 6 millió adagot rendelt belőle a kormány). A WHO jelentése szerint eddig 175 millió oltóanyagot adtak be világszerte, és eddig hatféle vakcinát minősítettek csak az Európai Unióban.

S azért is jó, hogy felmerültek a kételyek, így a WHO-nak legalább lehetősége nyílt megnyugtató válaszokat adnia. „Minden olyan állítás, amely azt kívánja bizonyítani, hogy a H1N1 járvány vaklárma, nem csak tudományos szempontból tévedés, hanem történelmileg is pontatlan” - szögezte le Fukuda, a világszervezet immár idézett szakembere. Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy már a legelején kapcsolatba léptek minden olyan szereplővel, akik részt vettek a járvány megfékezésében, de megfontoltan döntöttek a kapott javaslatokról, megvizsgálták, hogy azok kereskedelmi vagy valóban közegészségügyi érdekeket szolgáltak-e.

Ahhoz pedig senkinek sem kell járványügyi szakembernek lennie, hogy felismerje, világszerte számos áldozatot követelt a vírus. Ahogy az alábbi ábrán is látható.


Azt se feledjük, hogy regisztrált halálesetekről beszélünk; számtalan országban, ahol minimális az egészségügyi ellátás, vagy nem is létezik, meg sem állapítható, hány emberrel végzett ez a vírus.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem gyerekjáték: 60 km/h-val küldték egymásnak a Lego Bugattit és Porsche 911-est

Nem gyerekjáték: 60 km/h-val küldték egymásnak a Lego Bugattit és Porsche 911-est

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Orbánnak egy nőt is jelölnie kell EU-biztosnak

Orbánnak egy nőt is jelölnie kell EU-biztosnak

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést Karácsony alól, ő viszont ledobhatja az atombombát

Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést Karácsony alól, ő viszont ledobhatja az atombombát

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nyírbátornál

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nyírbátornál