szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nővérke, kérem a levesem Nehezen tudjuk elképzelni, hogy az ember étvágyának jót tesz a lettországi Riga városában...

Nővérke, kérem a levesem

Nehezen tudjuk elképzelni, hogy az ember étvágyának jót tesz a lettországi Riga városában található Hospitalis étterem látványa, a hely mégis évek óta töretlen sikerrel fut. A koncepció lényege egy kórházi hangulat, amely egy fétis álomvilág képeit idézi: nővérkék etetik meg a kényszerzubbonyban ülő vendéget, orvosi kezelőszékben fogyaszthatjuk el az olyan ételeket, melyek küllemükben egy műtéti beavatkozás nyomait idézik.

A konyhán mindent megtesznek azért, hogy a vizuális sokkhatás ne maradjon el, a vérben úszó emberi testrészek vagy húscafatok persze ehető és finom fogások, melyek csupán látványra gyomorforgatóak. Ha képesek vagyunk felülemelkedni a borzalmas látványon, akkor remek vacsorában lehet részünk, főleg akkor, ha egy nővérke etet meg minket (feltehetően súlyos felár ellenében). A műtőlámpák fényében meglehetősen beteges világ kelt életre a Hospitalis falai között, amelyet csak erős idegzetűeknek tudunk ajánlani, nekik viszont ezen a helyen olyan vacsorában lehet részük, amelyet soha nem fognak elfelejteni.

Vacsora -5 fokban

A finnországi Kemiben levő Hó vár egyedülálló látnivaló az ide látogató turistáknak: 4900 négyzetméteren, 21 000 köbméter hóból épült fel a kilencvenes években a különleges jeges palota, amely étteremből, szállodából és egy kápolnából áll össze. A vár témája minden évben változik, a téli időszakban építészek és szobrászok segítségével adnak életet valami új világnak a hideg falak közt, de az étterem állandó, ahol kabátban és sapkában ülnek a jégasztalokhoz a vendégek. A -5 fokos hidegben persze gyorsan kihűl a leves, de nem is a különleges ételek miatt érkeznek ide a vendégek. A jégből és hóból épült étterem és kávézó látványa az, ami igazán magával ragadja az embert, és ha nem őrülünk bele a folyamatos fagypont alatti környezet jéghideg ölelésébe, akkor bizonyára csodás élményben lehet részünk. Ha minden nem lenne elég, a Hó várban szobát is kaphatunk, ahol pehelybélésű hálózsákok tartanak melegen a jeges falak közt.


Kanalazzuk ki a vécécsészét

Őszintén nem tudjuk elképzelni, hogy mi lehet a tajvani Kaohsiung városban található Marton étterem sikerének titka, mert a toalett-imázs varázsát valahogy mi nem tudtuk bedolgozni az egyébként elég rugalmas ízlésvilágunkba. Tajvanon nem ritkák a morbid hangulatú vendéglátóhelyek, így szinte nem is lóg ki a sorból a Marton (ami egyébként a mandarin vécé szóból lett angolosítva), ahol csak és kizárólag a mellékhelyiségek hangulatát idéző berendezések és kiegészítők találhatóak meg. Az étterem gyakorlatilag egy hatalmas vécé, ahol a háttérzenét rendszeres időközönként tartályból csobogó víz hangeffektje szakítja meg, és ahol az ételeket is apró vécécsészékből fogyaszthatják el a kagylókon helyet foglaló vendégek. A fórumozók szerint egyébként a konyha teljesen jó, már ha van gusztusunk ilyen környezetben kényelmesen falatozni. Lehet persze, hogy csak mi vagyunk finnyásak, hiszen a Marton évek óta sikeresen üzemel, nem csak a turisták, hanem a helyi lakosok is örömmel térnek be erre a furcsa helyre.


-NB-
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

travelline.hu Plázs

Éttermek kalandkeresőknek

Alain Passard, a párizsi három Michelin-csillagos sztárszakács 11 600 dollárért kínál ebédet a négy ponton rögzített...