Mit szabad és mit nem kánikulában? – grafika

Mit szabad és mit nem kánikulában? – grafika

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A nagy hőség hatására a szervezetünkben különböző rendellenességek léphetnek fel. A figyelmeztető jelekre, mint például a fejfájásra vagy a szédülésre érdemes figyelni, hogy elkerülhessük a nagyobb bajt.

Ha nagy melegben valami nem jól működik a szervezetünben, különféle tünetek léphetnek fel, amelyek jelzik a bajt. Ilyen jelzés lehet a fejfájás, a rosszullét, a, szédülés, a szapora szívverés, majd a rosszullét, amely akár eszméletvesztésbe torkollhat.  

Annak ellenére bekövetkezhet a baj, hogy már álmunkból felkeltve is tudjuk, mit kell tennünk, ha napok óta 30 fok fölött tartózkodik a hőmérő higanyszála. Tisztában vagyunk például azzal, hogy a legmelegebb, déli órákban érdemes kerülni a tűző napot, és behúzódni valamilyen hűvösebb helyre, ajánlatos a lakásokat éjjel átszellőztetni, napközben pedig csukva tartani az ablakokat, és nem árt a besötétítés sem. Amennyiben klimatizált helyiségben tartózkodunk, fontos, hogy a szokásosnál is több folyadékot fogyasszunk, mivel a légkondicionálók többségében nincs párásító, ezért hideg, de száraz levegővel tölti meg a teret, megfelelő folyadékpótlás nélkül pedig anélkül kiszáradunk, hogy észrevennék.

Fontos, hogy ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk, hiszen már két százalékos folyadékvesztésnél csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképességünk. A kiszáradás első jelei a fejfájás és a koncentrálóképesség csökkenése, ha ezt észleljük, azonnal igyunk valamit. Ne fogyasszunk azonban alkoholt és cukros, szénsavas italokat, az előbbiek vizet vonnak el, az utóbbiak pedig a légzést nehezíthetik.

Az alábbi ábra további jó tanácsokkal szolgál a kánikulára vonatkozóan.  

©