Új meghatározás: betegség, nem gyengeség a függőség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy új meghatározás szerint a függőség nem pusztán az akaraterő hiánya, hanem az agy krónikus betegsége. A témával foglalkozó amerikai orvosok társasága a családokat és a szakemberek munkáját akarják segíteni a definícióval.

"A függőség sokkal több annál, mint hogy emberek helytelenül viselkednek" - magyarázta Michael M. Miller, a függőséggel foglalkozó amerikai orvosok társaságának képviselője.

Szerinte ez a kábítószertől, az alkoholtól, a játékoktól való függőségre is igaz, csakúgy, mint a kényszerevésre. Más krónikus betegségekhez - így a szívbajokhoz és a diabéteszhez - hasonlóan a függőség kezelése és a visszaesés megakadályozása hosszú távú feladat – vélik a társaság szakemberei.

A helytelen viselkedés agyi diszfunkció eredménye - értett egyet az állásponttal Nora Volkow, az amerikai országos drogintézet igazgatója.

Az agyban érzelmi, kognitív és viselkedési hálózatok bonyolult kölcsönhatása lép fel, de a genetika is szerepet játszik a függőségben. Ez azt jelenti, hogy vannak, akik hajlamosabbak függőségbe kerülni, ha például kábítószeres tapasztalatot szereznek tinédzserként, vagy egy sérülés után "ráéreznek" a fájdalomcsillapító ízére.

Hasonlóképpen figyelembe kell venni a kort. Kutatások szerint a frontális agykéreg segít féken tartani az egészségre káros viselkedést, ahogy a szervezet öregszik.