Lyukat égethet a torokban, ha víz nélkül vesszük be a gyógyszert

Lyukat égethet a torokban, ha víz nélkül vesszük be a gyógyszert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy orvos a saját kárán tanulta meg, hogy milyen fontos betartani a betegtájékoztatókban leírtakat: víz nélkül vette be az antibiotikumot, ami megakadt és egy hatalmas lyukat égetett a torkán.

A 30 éves Max Pemberton annak ellenére, hogy maga is orvos, hibát követett el: egyszerűen figyelmen kívül hagyta az utasítást, miszerint a gyógyszert vízzel kell lenyelni. Elmondása szerint lusta volt felállni az íróasztalától egy pohár vízért, ezért szárazon lenyelte a gyógyszert. Két héttel később egy reggel, amikor felébredt, égő, szúró érzést érzett a mellkasa felől a nyelőcsövében.

©

Aznap semmit nem tudott enni és inni, de arra gondolt, másnapra biztos elmúlik. Max azonban tévedett, a helyzet másnapra sem javult, végül, amikor egy szintén orvos barátja meglátogatta, dehidratáltság miatt azonnal kórházba vitte. A kórházban hosszas vizsgálatok után kiderült, hogy a két héttel korábban bevett antibiotikum megakadt a nyelőcsövében és lassan szétégette a finom szöveteket, majd beágyazódott az izom alá. A férfi ezt egyszerűen azért nem érezhette, mert a tabletta a nyelőcsövének egy olyan pontján akadt el, ahol nincsenek idegek.

"Az emberek gyakran nem veszik komolyan azt, hogy mi áll a betegtájékoztatón, ha az olvasható, hogy vízzel kell bevenni a gyógyszert, akkor ez valóban fontos" – hangsúlyozta Sarah McMahon, a Kelet London oktatókórházának munkatársa, aki az elmúlt évben több ehhez hasonló esettel is találkozott.

Több mint száz gyógyszer, köztük az ibuprofen vagy a C-vitamin is okozhat ilyen problémákat, ha nem vízzel veszik be a betegek. Ezek a tabletták a gyomorba kerülve egyébként már veszélytelenek, ugyanis a gyomor fala – a nyelőcsővel ellentétben – kellően ellenálló.