Három települést fenyeget a szmog

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Putnok, Tatbánya és Székesfehérvár levegője veszélyes a szálló por magas koncentrációja miatt – közölte az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) szerdán.

Az OKI legfrissebb adati alapján készült térképén ezt a három települést piros színnel jelölték, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. 

Kilenc települést jelöltek narancssárga színnel, eszerint jelenleg egészségtelennek számít Budapest, Esztergom, Dunaújváros, Ajka, Várpalota, Pécs, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Oszlár levegője. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. 

Győr, Veszprém, Százhalombatta, Szeged, Szolnok és Miskolc az OKI térképén zöld színnel szerepel, vagyis ezeken a településeken a levegő minősége kifogásolt. Eger, Vác, Hernádszurdok, Debrecen és Salgótarján kék színt kapott, vagyis a levegőminőség elfogadható. 

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. 

 szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester szerdára virradó éjszaka - további intézkedésig - Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.