Duplázott az év természetfotósa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Daróczi Csaba vehette át a GDF Suez - Év természetfotósa 2012 díjat kedden a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban (MTTM), ahol a legjobb 104 munkából kiállítás is nyílt. A fotós második alkalommal nyerte el a díjat, és idén az Év természetfotója kitüntetést is kiérdemelte Szeánsz című képéért.

Idén rekordszámú, 315 pályázó nevezett 3401 fotóval összesen 14 kategóriában, amelyek között most szerepelnek először külön a fekete-fehér természetfotók - mondta a díjátadó előtt Radisics Milán, a pályázatot huszadik alkalommal meghirdető naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke.

Az elismert szakemberekből (Kármán Balázs, Bánkuti András, Berta Béla, Dombovári Tibor, Forrásy Csaba, Novák László és Vizúr János) álló zsűri a pályaműveket három lépésben bírálta el - ezek közül az első kettő az interneten követhető volt -, így szűkítették a legjobbnak ítélt fotók körét 104-re.

Az Év ifjú természetfotósa címet Kurucz Ádám, 1994-ben született soproni diák kapta. A legjobb búvárfotós elismerést Pohl András érdemelte ki a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében.

A Kezünkben a Föld kategória első díját Fáth Péter nyerte Szatmári Zoltán és Palcsek István előtt, míg A madarak viselkedése kategóriában Kerekes M. István végzett az első, Kis Csaba a második, Tökölyi Csaba pedig a harmadik helyen.

Az emlősök viselkedése kategóriában Nagy Zoltán Gergely lett az első, Almási István a második, ifj. Kovács Tamás a harmadik. Az állatok viselkedése kategória legjobbjának Jakab Tibor fotóját ítélte a zsűri, a második Mészáros András és a harmadik Daróczi Csaba előtt.

Az állatok és környezetük kategóriában Daróczi Csaba Pánczél Mátyást és Garas Attilát előzte meg; Az állatok szemtől szemben kategória első díját Gődény Csaba kapta, a második Jakab Tibor, a harmadik Tóth Zsuzsanna lett.

A Növények és gombák kategória első helyén Kaszás Norbert végzett, a második, illetve harmadik díjat Singler Krisztián és Fatér Beáta vehette át. A Kompozíció, forma és kísérletezés kategória legjobbjának Kerekes M. István bizonyult Gaál Péter és Géczy Dorottya előtt.

A Tájak kategória győzteseként Hackler Jánost hirdették ki, Dobrovits Ádám a második, Laki Zoltán a harmadik lett. Az Élet a vízfelszín alatt kategória első helyén Tökölyi Csaba végzett, a második és harmadik helyre Pohl András egy-egy fotóját sorolta a zsűri.

Fekete Orsolya lett a Napnyugtától napkeltéig kategória első helyezettje, Potyó Imre és Daróczi Csaba előtt, a Fekete-fehér természetfotók kategória legjobb fotóját pedig Posztós Csaba készítette, a második helyre Géczy Dorottya, a harmadikra Bálint Attila felvételeit rangsorolták.

A természet féktelen energiái, zabolátlan erők kategória első és második díját is Daróczi Csaba vehette át, a harmadik Kaszás Norbert lett. Az ifjúsági kategória legjobbjainak Vadász Anna, Kurucz Ádám és Jakab Flóra bizonyultak.

A Humoros felvétel különdíját Jakab Tibor, a Nimród vadászújság különdíját ifj. Kovács Tamás, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíját Vadász Sándor, a Vadon természetvédelmi magazin különdíját Gődény Csaba, A TermészetBúvár magazin különdíját Kurucz Ádám, A Természet Világa folyóirat különdíját Bálint Attila, a Dunapack Piros-Fehér-Zöld különdíját Fatér Beáta, a Hazai tájkép különdíjat Dobrovits Ádám, a Sakertour Team különdíját Vadász Sándor, a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját Kerekes M. István, a PapuaParadise EcoResort legjobb búvárfotósnak járó különdíját Pohl András, a naturArt Tildy Zoltán-különdíját pedig Simó Szabolcs nyerte el.

A pályázat díjainak, különdíjainak és tárgyjutalmainak összértéke kétmillió forint.

A GDF SUEZ - Az Év Természetfotósa 2012 pályázat kiállítása az MTTM kupolacsarnokában december 31-éig ingyenesen látogatható.

A kiállítás anyaga iPad-en is megtekinthető a Pameran alkalmazásban, illetve a magyar felhasználók részére ingyen letölthető az iBook store-ból. A képek megtalálhatók a naturArt Facebook-oldalára is, ahol szavazni is lehet rájuk. A díjazott felvételekből az Alexandra Kiadó Az év természetfotói 2012 címmel albumot is megjelentetett.