szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egészséges táplálkozást népszerűsítő kampány indul Kínában az elhízás és a cukorbetegség terjedésének csökkentéséért.

A 2014 és 2020 közötti évekre szóló országos táplálkozási irányvonalakat lefektető kormányzati tanulmány szerint a kínaiak kevés zöldséget, gyümölcsöt és tejet fogyasztanak, kalóriabevitelük nagy részét továbbra is az alapvető élelmiszerekből, például rizsből, búzából szerzik be.

Az egészséges táplálkozási szokások elterjesztéséért lakossági információs kampányokat indítanak, emelnék az élelmiszeripari ágazat és a beszállítói hálózat színvonalát, emellett központilag népszerűsítik egyebek mellett a tej- és a szójafogyasztást a kelet-ázsiai országban.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a kínaiak étkezési szokásai az elmúlt évtizedben jelentős mértékben megváltoztak, ennek hatására a kalóriabevitel is jelentős emelkedést mutat. Utóbbi a jövedelemnövekedésnek, a nyugati étrend betörésének, a gyorsétterem-láncok bővülésének is a következménye.

A hivatalos statisztikák szerint több mint 100 millió kövér ember van Kínában, ez 2005-höz képest csaknem ötszörös növekedést jelent. Az elhízottak számát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-ben a lakosság 38 százalékára tette, ami csaknem 430 millió embert jelent. A prognózisok szerint a következő öt évben a túlsúlyosak számának megduplázódása várható.

Az elhízottakéval párhuzamosan a cukorbetegek aránya is egyre nő, mára a rák és az érrendszeri betegségek mellett a harmadik leggyakoribb halálozási okká vált az országban. A 20 év feletti körében csaknem 93 millióan cukorbetegek. A jövőt illető kilátások sem sokkal kedvezőbbek: a becslések szerint a cukorbetegek száma 2030-ra további 40 millióval nő majd.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!