HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A kiégést a családtagok nem feltétlenül tudják beazonosítani. A változások persze épp olyan feltűnőek, mint a munkahelyen, de a tüneteket másképp értékeli a házastárs vagy a gyermek. A diagnózis után ugyanaz a kérdés: hogyan segíthetünk?

A nyomott hangulatú, feszült, esetenként robbanékony személy az egész család hangulatát és működését megváltoztatja. Sajnos a felismerés nem egyszerű, mert a jelek sok mindenre utalhatnak. A kiégés az otthon falai közt gyakran párkapcsolati, gyereknevelési problémaként jelentkezik, de ez nem is csoda, hiszen a családi rendszer igen érzékeny műszer, és tévedhetetlenül jelez, ha baj van. A kiégés mindenképpen megterheli a közeli kapcsolatokat, de hogy milyen mértékben, az függ az érintett személyiségétől, kapcsolatainak minőségétől, a család, a párkapcsolat belső kultúrájától – mondja Csúsz Klára klinikai szakpszichológus. Az állapotot a szerető környezet még ronthatja is, ha túlterhelő életmódjában túlságosan támogatja a személyt, megkíméli az emberi kapcsolatoktól, és ezáltal megerősíti az életformáját. De az erőszakos kiszakítás, beavatkozás sem megfelelő módszer. Kommunikáció, meghallgatás, beszéltetés lehet az első lépés, és lassan hagyni, segíteni, hogy a személy felismerje, mi történik vele, és azt hogyan látják a külső szemlélők – vélik a szakértők. Nem megfelelő kommunikáció esetén az intim kapcsolatok akár véglegesen is sérülhetnek, megszakadhatnak.

©

A családra különbözőképpen hathat valamelyik tagjának kiégése. Előfordulhat, hogy tudattalanul egy másik családtag „vállalja el” a beteg szerepét, és ő fordul pszichológushoz – figyelte meg Berky Tamás szakpszichológus, egyetemi adjunktus. Ha az illető otthon nem beszél a munkájáról, esetleg önmagában sem tudatosul, mennyire megterhelik a munkahelyi körülmények, akkor nehéz lehet rájönni, honnan eredhetnek a problémák. Nem ritka, hogy a kiégésnek különböző tünetei jelennek meg más és más közegben, például az irodában fásult, visszahúzódó alkalmazott esetleges indulatkitörései otthon könnyebben találnak utat a kisebb ellenállás felé, így a főnök helyett a feleség vagy a gyerek szenvedheti el az agressziót.

Szerepcserés megoldás

A burnout kezelése a személyiség működésének egy vagy több elemébe beavatkozva történhet – állítja Berky Tamás. Az egyén szintjén például a reális elvárások kialakítása, a kontroll érzetének fejlesztése, a tanult tehetetlenség leépítése vagy az érzelmek feltárása lehet hatékony. Az autogén tréning és más relaxációs módszerek a stressz általános hatásait fordíthatják vissza. A munkaadó részéről többek között az egyénhez igazodó elvárási és motivációs rendszerrel, ezen túl a terhelés optimalizálásával megelőzhető, kezelhető a kiégés. Fontos, hogy a dolgozó úgy érezze, hatással van az eseményekre, és nem tágul az olló a felelőssége és a lehetőségei között. A munkavállaló oldaláról elvárható, hogy reálisan tekintsen munkakörére és saját korlátaira. Nem szorulhat háttérbe a rekreáció, a hobbi, és ha többféle, jól lehatárolt életszerepben is sikereket ér el, akkor az egyik részterületen átélt nehézségeket ellensúlyozhatja a többi. Saját gyakorlatából olyan példát említ Kovács Miklós családterapeuta, ahol a férj kiégéses tüneteit úgy „kezelték”, hogy a házasfelek egyszerűen szerepet cseréltek. A férfi maradt otthon a gyerekekkel és a háztartással, a feleség pedig visszament dolgozni. Ezt nyilván nem minden esetben lehet megtenni, de a kreativitás néha csodákat tesz. A direkt beavatkozás ellenállást szülhet, ezért inkább olyan helyzetet kell teremteni, amelyben a „kiégett” félnek a munkavégzés lehetetlenné válik, viszont más örömök előtérbe kerülnek. Csúsz Klára a kezelést attól teszi függővé, hogy a személy a folyamat melyik fázisában van. A legsúlyosabb esetekben – akár saját magán segít, akár pszichoterápiás segítséget kap – támogatás, türelem, tehermentesítés, a személyes kapcsolatok intenzívebb átélése szükséges, majd új, pozitív, motiváló, reális célok kialakítása. A siker nagyban függ az egyén alapszemélyiségétől, valamint az állapot súlyosságától.

A burnout mint tanítómester

Ami a jelenség pozitív oldalát illeti, a szakértők hangsúlyozzák, hogy a kiégés megoldása nagy lépés lehet az önismeretben, ami a jövőbeni sikeresebb alkalmazkodás szempontjából igen jelentős, s remélhetőleg megakadályozza a hasonló periódusok ismétlődését. Arra várni, hogy az állapot „magától” elmúlik, csak a nagyon enyhe esetekben, illetve a külső körülmények szerencsés alakulása esetén célravezető. Olykor valóban nincs szükség külső beavatkozásra: ha valakinek a közeli, családi és/vagy baráti kapcsolatai megfelelően erősek, akkor az ő visszajelzéseik, odafigyelésük vagy a személy saját önreflexiója felismertetheti vele a problémát, és a fenti kezelési lépéseket önállóan is elvégezheti, vagy változtat az élethelyzetén. Súlyos esetben azonban a beavatkozás hiánya „szakmai öngyilkossághoz”, pályaelhagyáshoz vezethet, párosulva tartós apátiával, depresszióval, esetleg alkohol- és egyéb függőségekkel – fűzi hozzá Berky Tamás. De nemcsak a személyiség gyarapszik a kiégés megfelelő feldolgozásával, a leküzdött nehézség növeli a családtagok kohézióját, és fontos erőforrás a később felmerülő problémák megoldásához.

Tipp: Hogyan kerüljük el, hogy kiégjünk otthon

Megyeri Zsuzsanna cikke a HVG Extra Pszichológia 2013/3. számában jelent meg. Hasonló témájú írásokat aktuális számunkban is olvashat. Kapható az újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető a kiadónál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Őrizetbe vette a NAV egy milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

Őrizetbe vette a NAV egy milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad

Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt