Ridley Scott filmje, az Amerikai gengszter nagy port kavart szakmai körökben. A kritikusok által igen pozitívan fogadott mozi 129 millió dollár bevételt hozott eddig, ám a megtörtént eseményeken alapuló filmről kiderült, hogy minimális a valóságalapja és többnyire csak kitaláció.

Az Amerikai gengszter körül kialakult hercehurca komolyan veszélyezteti a film esélyességét a brit BAFTA díjra, ahol öt fő kategóriában indítják és azt is megmagyarázza, hogy miért nem kapott a film egyetlen Arany Glóbuszt sem, és miért csak két jelölést (egyik sem a legjobb film kategória) az idei Oscar-díjra.

A filmben Denzel Washington játssza a főszereplőt, a ravasz, találékony és komoly üzleti érzékkel megáldott Frank Lucast, a hetvenes évek egyik legendás drogbáróját. Lucas egymaga - a maffia megkerülésével - utazik Ázsiába, a drogüzlet közvetlen forrásához, és építi ki a saját csempész hálózatát, hogy átvegye a hatalmat Harlemben. Az akciót a drogbáróra vadászó egyetlen megvesztegethetetlen zsaru, Ritchie Roberts (Russel Crowe) és Lucas macska-egér harca szolgáltatja. A történelmi háttér a vietnámi háború, ahonnan Lucas a hősi halott GI katonák tetemeiben és koporsójában csempészi a heroint Amerikába.

Dacára annak, hogy mind a két főszereplő ma is él még, és Frank Lucas saját maga is tanácsadója volt Ridley Scottnak, az Entertainment magazin tényfeltáró riportja szerint a filmnek kevés köze van a valósághoz.Az Amerikai gengszter premierjének heteiben néhány kábítószerügyi rendőr, akik a hetvenes években részt vettek a Lucas-féle drog hálózat felgöngyölítésében, beperelte a film készítőjét, az NBC Universalt, mondván, a film rossz színben tünteti fel őket és félremagyarázza a valóságot. Michael Moses, az Universal Pictures szóvivője szerint viszont a jogi aktus teljesen alaptalan, és a filmnek semmilyen negatív vonatkozása sincs a szóban forgó ügynökökre.

Sterling Johnson Jr. szövetségi bíró, aki mint speciális kábítószerügyekkel foglakozó ügyész kulcsember volt Frank Lucas elfogásában és elítélésében, úgy nyilatkozott, hogy  „a film egy százalék realitás és 99 százalék Hollywood. Frank analfabéta volt, Frank erkölcstelen volt és erőszakos. Frank minden volt, ami Denzel Washington nem.”

Szerinte Lucas képtelen volt a hírhedt arany háromszögből közvetlenül drogot szerezni, ehelyett sokszor összekötőkön keresztül dolgozott. Ezen összekötők egyike Leslie (Ike) Atkinson volt, aki több mint 30 év után nemrég szabadult a börtönből.

Atkinson az Entertainment magazin megkeresésére közleményt adott ki. „A film hazugság, amelyet Frank Lucas fabrikált saját maga előnyére. Én soha nem voltam benne olyan üzletben, ahol a heroin koporsókban vagy tetemekbe került szállításra. A kábítószert bútorokban csempésztük, nem koporsókban” - hangsúlyozta.

Ron Chepesiuk, aki jelenleg könyvet ír Atkinson életéről, és aki a társszerzője volt a Superfly Az igaz és még el nem mondott története Frank Lucasnak, az Amerikai Gengszternek, a médiát és a forgatókönyv íróit hibáztatja, amiért nem ellenőrizték Lucas meséjét. A bizarr sztori a tetemekbe szállított kábítószerről New York utcáin keringő legenda volt, miután 2000-ben, a New York magazinban, Marc Jacobson beszámolt a soha fel nem derített mítoszról. A film a cikket vette alapul és nem ellenőrizte a tényeket. Pedig az író, Chepesiuk, aki talán a legtöbbet tudja az egész sztoriról, sem talált soha semmilyen bizonyítékot arra, hogy a szállítás tényleg a holttestekben történt volna, és ezt a részét a történetnek „a nemzetközi drogkereskedelem legnagyobb tréfájának” titulálta.

Richard Roberts ugyancsak úgy látja, hogy Lucas megplasztikázta a történetet a maga javára. Ami az ő személyét alakító Russel Crowe karakterét illeti, szerinte, amellett, hogy Crowe magnófelvételről remekül elsajátította Roberts akcentusát és hangleejtését, a filmbeli zsarunak nincs sok köze Roberts személyiségéhez, inkább több ügyész és detektív együttes keveréke.

Lucasnak, aki 77 éves és New Jerseyben él, csak annyi hozzáfűznie valója volt az egész botrányhoz, hogy egyszer csempészett koporsóban heroint, azt pedig úgy, hogy a koporsó aljának dupla fala volt.

Ezek után érthetetlen, hogy Ridley Scott miért ragaszkodott a legendához ahelyett, hogy ellenőrizte volna a tényeket. Persze nagyon is meglehet, hogy a rendező utánanézett Frank Lucas életének és tudott a dupla falú koporsóról, meg a bútorokról, majd egy nagy ásítás után úgy döntött, hogy inkább marad a legenda megfilmesítésénél.

Krisztina O'Brien

hvg.hu Shake

Nem perverzió tinikönyveket nyálazni

A Radar magazin online kiadása nemrégiben érdekes cikket közölt egy tinikönyvekért rajongó hölgy tollából. Paige Ferrari bevallottan főképp az erotikus, mégsem pornográf leírások miatt vált rendszeres olvasójává a tizenéveseknek szóló kiadványoknak.

Shake

Drogalagút a riói karnevál leghíresebb szambaiskolája alatt?

Kevesebb mint egy hónap maradt a karneválig, de Rio legendás szambaiskolája, a Mangueira az előkészületek helyett a rendőrséggel küzd. Az iskola egyik zeneszerzőjét keresik és egy drogbárónak épített menekülő-alagutat gyanítanak az intézmény alatt.

hvg.hu Shake

Jézust naponta többször keresztre feszítik - videó

A HVG e heti száma egy rövidhír erejéig foglalkozott a vallási témájú szórakoztatóparkokkal. Úgy éreztük, az internet adta lehetőségek segítségével érdemes részletesebben is bemutatnunk a „bibliai Disneylandeket”.

Ez nem jött be: mégsem foghatjuk az óceánokra a globális felmelegedést

Ez nem jött be: mégsem foghatjuk az óceánokra a globális felmelegedést

Négy nagy erőcsoport alakulhat az Európai Parlamentben

Négy nagy erőcsoport alakulhat az Európai Parlamentben

Baj-e, ha Orbán Viktor populista? Jimmy Carter is annak nevezte magát

Baj-e, ha Orbán Viktor populista? Jimmy Carter is annak nevezte magát

Az akadémiai dolgozók felháborodtak Palkovics nyilatkozatán

Az akadémiai dolgozók felháborodtak Palkovics nyilatkozatán

Paul Lendvai szerint a Strache-ügy egy gyógyító válság

Paul Lendvai szerint a Strache-ügy egy gyógyító válság

Ősi tengervízre bukkantak, segíthet a klímakutatásban

Ősi tengervízre bukkantak, segíthet a klímakutatásban