szerző:
hvg.hu

A HVG e heti száma egy rövidhír erejéig foglalkozott a vallási témájú szórakoztatóparkokkal. Úgy éreztük, az internet adta lehetőségek segítségével érdemes részletesebben is bemutatnunk a „bibliai Disneylandeket”.

A hír apropója, hogy az angliai Lancashire-ben brit vállalkozók meg kívánják nyitni az első szigetországi kreacionista szórakoztatóparkot, amely az Argentínában és Floridában már működő hasonló jellegű parkok mintáját követné.

A Buenos Aires-ben működő Tierra Santa park többek között bemutatja a fontosabb bibliai jeleneteket, a szereplőket élethű műanyag másolattal helyettesítve. A látogatók lehetőséget kapnak a közös fényképezkedésre, amelyet a YouTube-on fellelhető videók tanúsága szerint lelkesen ki is használnak.

A Szentföldről elnevezett argentin parkban azonban nemcsak a szorosan vett keresztény értékeket tartját fontosnak, a multikulturalitás jegyében arab hastáncot, zsidó produkciókat is bemutatnak, míg a legkisebbeket bábelőadásokkal kötik le.

A fő attrakció azonban kétségkívül a negyedóránként feltámadó 18 méteres, szintén műanyagból készült Megváltó, aki Händel Messiásának dallamaira emelkedik ki a sziklából, az alábbi videó tanúsága szerint néhány nézőt nem kizárólag áhítatra indítva.

A floridai Orlandóban működő The Holy Land Experience nem állt meg a Biblia statikus ábrázolásánál; úgy tűnik, az amerikai hívőket nem lehet megfelelően felöltöztetett műanyag babákkal lenyűgözni. A park élő zenés produkciói között megtalálhatjuk a Mózes életét bemutató showt, egy római katona is lehetőséget kap, hogy szembesüljön Jézus tanításaival, a gyerekek pedig interaktív módon lhetik át Dávid és Góliát történetét. A Jézus halálát, temetését és feltámadását bemutató produkció a park honlapja szerint „mindenkit megáld, aki megnézi” és „erőteljes dalokon” keresztül mutatja be a Megváltó drámáját. Az élő és meglehetősen naturális passiójáték naponta tekinthető meg január közepétől Hálaadásig. „A legmeghatóbb része a napnak a Passió volt. Könnyeztem, ahogy eszembe jutott, mennyit szenvedett értünk Jézus. És még jobban sírtam, ahogy szembesültem az Ő győzelmével, amelyet a bűn és a halál fölött aratott és ahogy várakoztam az Ő visszatérésére!! Minden darab és musical jól volt megcsinálva és biztosan dicsőséget és tiszteletet hoz a mi Királyunknak” - számolt be élményeiről egy Wendi nevű hölgy a weboldalon.

A passió különböző elemeit bemutató YouTube-videók alapján mindenki átélheti az élményt, bár bizonyára élőben az igazi.

 

Ez történt: kínosan egyszerűen buktatták le a kormány informatikai trükkjét

Ez történt: kínosan egyszerűen buktatták le a kormány informatikai trükkjét

Ha Fonyódnál szállna vonatra, van egy rossz hírünk

Ha Fonyódnál szállna vonatra, van egy rossz hírünk

Mégsem sértett törvényt az államtitkár

Mégsem sértett törvényt az államtitkár

Népszava: A amerikai rakétavásárlást is veszélyezteti Budapest és Oslo vitája

Népszava: A amerikai rakétavásárlást is veszélyezteti Budapest és Oslo vitája

Theresa May vagánykodik

Theresa May vagánykodik

A Dunába esett egy férfi a Szabadság hídról

A Dunába esett egy férfi a Szabadság hídról