szerző:
MTI

Hadban áll a BBC Lady Margaret Thatcher híveivel és életrajzíróival. Egy hamarosan bemutatandó tévéfilm azon a pletykán alapul, hogy az 1980-as évek „vasladyje” ifjú korában politikai számításból megpróbálta elcsábítani Edward Heath-t, a későbbi brit miniszterelnököt, akinek a nyomdokaiba lépett előbb tory pártvezérként, aztán kormányfőként.

A vaslady bronz ladyvel.
Számító kacérkodás?
A Margaret Thatcher: Hosszú út Finchley-ig (The Long Road To Finchley) című filmben egy, az 1950-es évek elején játszódó jelenetben Thatcher és Heath együtt táncol egy elegáns gálaesten, és a hosszú fehér kesztyűt viselő Margaret Roberts a férfi fülébe sugdos, mintha felkínálkozna neki. Sir Edward Őfelsége miniszterelnöke volt 1970 és 1974 között, 2005-ben, 89 évesen, agglegényként halt meg. Elutasítja Maggie közeledését, aki így jobb híján úgy dönt: elfogadja egy szolid üzletember, Dennis Thatcher udvarlását és hozzá megy feleségül.

Annak ellenére, hogy napjainkban a történészek immár kész tényként fogadják el Heath homoszexualitását – állítólag viszonya volt Graham Chapmannel, a Monty Python társulat egyik tagjával –, a BBC-filmben megbánja, hogy kikosarazta a későbbi vasladyt, és romantikus szorongás vesz rajta erőt, amikor újraolvassa egyik régi levelét, és a papíron hajdani, elveszett illatokat keres.

A filmet júniusban mutatják be a BBC egyik digitális csatornáján. A forgatókönyvet Tony Saint írta, aki megpróbálta „könnyed és kreatív módon elképzelni”, mi történhetett a két politikus között a színfalak mögött, és mi volt az oka annak, hogy az 1970-es években Margaret Thatcher, egy nagyon energikus, erőteljesen jobboldali politika irányítója miért harcolt olyan elkeseredetten a mérsékelt, pragmatikus Heath ellen, és miért tekintette őt veszedelmes ellenfélnek.

A tévédráma azonban máris feldühítette a 82 éves Lady Thatcher híveit, különösen azért, mert azt sugallja, hogy Heath elcsábításának kísérlete nem csupán szerelmi kitörés volt, hanem a mindenáron való politikai karrier ambíciójából fakadt. Azonnal záporozni kezdtek a cáfolatok. Michael Dobbs, a brit konzervatív párt volt elnöke „ostoba kitalációról” beszél. Ann Widdecombe, ismert jobboldali képviselő azzal vádolja a BBC-t, hogy „szemetet” sugároz, és emlékeztet arra, hogy a feltételezett csábítás idején Heath csupán egyszerű képviselő volt, ezért nemigen tudta volna segíteni Thatcher karrierjét. Ugyancsak „totális fantáziálásnak” minősítette a filmet John Campbell, Margaret Thatcher egyik életrajzírója, és osztotta ezt a véleményt Heath biográfusa, Denis McShane, aki mellesleg munkáspárti képviselő.

hvg.hu Tech

Hova tegyük a laptopot és a kamerát, ha utazunk?

Napjaink felhasználóinak utazás közben is szükségük lehet mobiltelefonra, fényképezőgépre, PDA-ra vagy laptopra, és ezeket megfelelő helyen kell tárolnunk, ha valóban biztonságban akarjuk tudni méregdrága kütyüinket. Nemcsak a mit, a mibe is fontos kérdés lehet ekkor.

Shake

Kiről mintázták Indiana Jonest?

Hamarosan a mozikba kerül az Indiana Jones-kalandfilmfolyam negyedik epizódja. A 26 évvel ezelőtt startolt első rész óta sokakat izgat, vajon kiről mintázták a címszereplő régészt.

hvg.hu Shake

Nyolc vágyva vágyott város, ahol bűn rossz élni

Bűnözés, környezetszennyezés, túlzsúfoltság keseríti meg a bennük lakók mindennapjait, s ha innen a távolból nosztalgikus vágyakozással is tekintünk egyik-másik helyre, abban biztosak lehetünk, hogy az ott élők és dolgozók számára mindegyik város maga a pokol.

MTI Tech

Újabb titkos ufóaktákat tettek közzé a világhálón

Köztünk vannak-e, értünk jönnek-e futurista repülő csészealjakon a földönkívüliek? Akit ezek a nyugtalanító kérdések izgatnak, az immár interneten is tanulmányozhatja az eddig szupertitkosnak minősített brit dokumentumokat, amelyek az ufókról az elmúlt évtizedekben felhalmozódtak.

hvg.hu Shake

Fülöp herceg: a sokgyerekes családok teszik tönkre a világot

Az angol királyi család igen ritkán foglal állást valamiről a nyilvánosság előtt és ha igen, azt általában a a BBC-ben teszi. Ám most az ITV kereskedelmi televízió kapott zöld utat, stílusosan, hogy leadhassa Sir Trevor McDonald dokumentumfilmjét Fülöp hercegről. A királynő férje, aki hírhedt környezetvédő, a kétrészes filmben néhány ökológiai jelenséget véleményezett és felszólította az emberiséget, hogy aki hisz Istenben, az váltson zöldre.

hvg.hu Shake

Melleit mutogatta a miniszter asszony

Olaszországban egy volt topless modell kezébe adták az esélyegyenlőségi ügyek intézését. Mara Carfagna a kormányfő Berlusconi tévéjében is dolgozott.

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

Trump megerősítette: megölték Oszama bin Laden fiát

Trump megerősítette: megölték Oszama bin Laden fiát

Az ellenzéki összefogásmantra jövője a tét az önkormányzati választásokon

Az ellenzéki összefogásmantra jövője a tét az önkormányzati választásokon

Nikolics ismét gólt szerzett

Nikolics ismét gólt szerzett

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who