Egy jó hír: a csoki nem okoz pattanást
A hideg, szürke időben valahogy mindig jobban kívánjuk az édességeket, legfőképp a csokoládét.
A hideg, szürke időben valahogy mindig jobban kívánjuk az édességeket, legfőképp a csokoládét. Egyrészt közismerten élénkítő hatása miatt, másrészt mert bár ez a tény sem túl tudományos, mégis mindannyian, akik szeretjük, kicsit boldogabbak leszünk tőle.
A csokiról kialakult hitünk szerint azonban vigyázni kell vele, mert pattanásosak leszünk tőle. Ennek a teóriának a megdöntésére irányuló kutatások nem újkeletűek. Már a 60-as években sok bőrgyógyász javasolta pattanásos betegének, hogy kevesebb glükóz-tartalmú ételt fogyasszon, bár akkoriban ezt nem támasztották alá tudományos tények.
2005 óta több egyetem kutatói is foglalkoztak a témával, és bár a legtöbb kutatás eredménye szerint semmilyen étel fogyasztása nem hozható összefüggésbe a pattanások kialakulásával, több kísérletben is jelentősen csökkent a szervezet androgén szintje és így a pattanásosság azokban a csoportokban, ahol glükózmentes diétára fogták a megfigyelteket szemben a normál étrenden élő kontrol csoporttal.(További elemzések, tippek angolul ezen az oldalon olvashatók.)
A csokoládé és a pattanások összefüggésében kimutatható, hogy nem magának a kakaónak van rossz hatása, hanem a cukornak - no és persze a magas zsírtartalom és a rengeteg kalória sem jön jól a szervezetnek. A megoldás a csokoládéfüggőknek a keserű csoki, amiben több a kakaó és kevesebb a cukor illetve a zsiradék.
A kakaó kifejezetten egészséges
A legújabb kutatások szerint a kakaóbabban olyan összetevők találhatók, amik vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatásúak, illetve serkentik az agyba jutó véráramlást. Mindezek mellett javítja a szervezet vércukor- és inzulinszabályozó képességét, ezzel csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
Akit tehát zavarnak a pattanások, hajlama van a cukorbetegségre, esetleg magas a vérnyomása, de szereti a csokládét, idén télen próbálja ki a keserű csokikat is. Mostmár itthon is egyre bővül a kínálat, érdemes őket megkóstolni.