Fotó: zsákba csomagolta magát vallása miatt egy légiutas

Fotó: zsákba csomagolta magát vallása miatt egy légiutas

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Temető felett repült át a gépe, ezért zsákba csomagolva ült a fedélzeten egy ortodox zsidó utas az egyik légi járaton. Fotója csütörtökön jelent meg az interneten, a járat valószínűleg izraeli volt. A műanyag védelemre a magyarázatok szerint azért lehetett szükség, mert a férfi kohanita, és a rájuk vonatkozó előírás szerint tilos halottakkal érintkezniük, illetve temetők felett átrepülniük.

Valószínűleg feltűnést kelthetett a férfi, aki zsákba csomagolva ült a repülőn. Az átlátszó műanyag az egész testét takarta, és a fejénél kötötték meg. A Reddit nevű oldalon tette közzé valaki a fotóját.

A képhez fűzött magyarázatok szerint a férfi valószínűleg kohanita, és vallása előírásai miatt kellett beburkolnia magát.

©

A Wikipédia szócikke szerint a kohaniták a zsidó vallásban ősi vallási vezetők leszármazottai. Kohanita nem érhet halotthoz, és nem is lehet velük egy fedél alatt, kivéve a saját közvetlen családtagjait. Emiatt zsidó temetőkben a kohanitáknak külön részleget tartanak fenn. Tilos továbbá a kohanitáknak betért vagy elvált nőkkel házasodniuk. A kohanita státusz a judaizmusban apai ágon öröklődik, felvenni vagy letenni egyáltalán nem lehet, és kívülről érkező ember nem lehet kohanita.

A Daily Mail Online cikke szerint repülésbiztonsági szempontból problémás lehet a kohanitákra vonatkozó előírás betartása a fedélzeten. A zsák miatt nem tudják ugyanis hirtelen felvenni az oxigénmaszkot, vagy gyorsan kimenekülni a gépből, ha erre van szükség. Nem lehet egyszerű megtervezni a gépek útvonalát sem, mert csak az izraeli Ben Gurion reptérnél négy temető van.

Előfordult, hogy egy-egy gép késett vagy visszafordult, mert nem voltak hajlandók műanyagba tekert utast szállítani.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért éppen műanyag zsákot használnak a kohaniták, akiknek így levegőt venni sem egyszerű. A hiedelmek szerint a plasztik megvédi őket a halottaktól és a tisztátlanságtól, amely a temető felett repülve érheti őket. A levegő problémáját pedig úgy oldják meg, hogy előre lyukakat vágnak a zsákra.