szerző:
hvg.hu

Úgy látszik, hogy a hazai nagydíján finoman szólva is túlmotivált orosznak nem sikerült túl jól a Helmut Markóval előre beígért "egyeztetős, kibeszélős" megbeszélése.

Elképesztő hír jelent meg a BBC-n: a forma1-es Red Bull a múlt hétvégén, az orosz nagydíj startja után előidézett balesete miatt kirúgra Danyiil Kvjatot!

A dupla ütközés amit az orosz versenyző túlzott agresszivitása okozott -  és az istálló korábbi pilótájának, a négyszeres világbajnok Vettelnek a kiesését jelentette -  úgy látszik, már nem volt kimagyarázható. Kvyat a döntés értelmében helyet cserél a fiókcsapat Toro Rossónál második éve villogó Max Verstappennel. Így a következő, spanyolországi futamon az orosz Carlos Sainz, a holland Daniel Ricciardo csapattársaként folytatja a szezont.

Az nem állítjuk, hogy ezzel a Red Bull ismét kettétörte egy pilótája karrierjét (mint tette azt korábban lényegében Speed, Klien, Bourdais, Buemi és Alguersuari esetében is), a lefokozás azonban biztosan nem segíti az orosz jövőbeli esélyeit. Az ominózus rajt utáni csetepaté így nézett ki a nézőtérről:

A motorsport.com szerdán este még azt valószínűsítette, hogy Kvjatot a csapata csak figyelmeztetésben részesíti, valamint esetleg kilátásba helyezik számára, hogy ha a követkető, barcelonai futamon is problémák lesznek vele, úgy az autóját Max Verstappennek adják oda. Érdemes visszaidézni: Kvjat Kínában is majdnem kiütötte Vettelt, aki akkor - kivédve a csattanást - a csapattársát, Räikkönent találta el, és így az ő versenyét tette tönkre, de ezta manővert a Red Bull még helyesnek, szemfülesnek és jogosnak találta.

Tényleg?

A váltás hírére már többen is reagáltak, a legőszintébben eddig valószínűleg Jason Button fogta meg a témát, aki azt írta a Twitteren: „Tényleg? Egy rossz verseny, és Kvyat ejtve van? Mi a helyzet a dobogóval az előző futamról?”

Az oroszországi ütközésük azonban Vettelnek is jobban fájt - ahogy az alábbi videón látható, csak kisípolható szóhasználattal vette tudomásul az esetet.

Az ügy pikantériája, hogy a 2014 óta a csapat alkalmazásában álló (és éppen Vettel Ferrarihoz szerződésével a fiókcsapattól a Red Bullhoz átültetett) orosz pilóta manőverét bár Lauda, Alesi és Brunlde is katasztrofálisan rossznak minősítette több egykori versenyző, de a versenybírók sem látták egyértelműen szándékosnak, "butának" vagy veszélyesnek. Annyira legalábbis utóbbiak biztosan nem, mint pár évvel korábban (2012-ben), Spaban, Grosjean manőverét, aki a start után, egy szintén túlizgult manőverével idézett elő komoly balesetet. A francia akkor egy futamos eltiltást kapott - Kvyjat megmozdulásai viszont csupán egy, a verseny alatt letöltött, 10 másodperces Stop and Go büktetést, valamint 3 büntetőpontot eredményeztek.

A már érkezésekor a széria új üdvöskéjeként kezelt Verstappen ma reggel a Red Bull főhadiszálllására utazott, hogy a jövő hét végi futamra elkészüljön az új ülése. A barcelónai futam azonban nem csak azért lesz érdekes, mert a hollandnak egyszeriben át kellene állnia a Ferrari motoros Toro Rossoról a Renault motoros Red Bullra, hanem azért is, mert Verstappen éppen az agresszív manővereiről - és a nagy kockázatot rejtő előzéseiről ismert. Az sem véletlen, hogy jelenleg neki van a legtöbb böntetőpontja a mezőnyben - igaz, mind a 8-at még tavaly szedte össze.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

Engedély nélkül indítottak el egy vonatot Zalában, majdnem baleset lett a vége

Engedély nélkül indítottak el egy vonatot Zalában, majdnem baleset lett a vége