Magyar barlangászok elérték a világ legmélyebb pontját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A budapesti MAFC négy barlangkutatója a magyar barlangászok közül elsőként elérte a Föld legmélyebb barlangjának 2080 méteres "száraz" végpontját - közölte az MTI-vel hétfőn az expedíció kapcsolattartója.

A magyar csapat ahhoz nyújtott segítséget, hogy a több nemzetiségű csapat eljusson a kaukázusi Krubera (korábbi nevén: Voronya) barlang legmélyebb, búvármerülés nélkül elérhető pontjára - tette hozzá Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat titkára.

A MAFC barlangkutatói (Kucsera Márton, Németh Zsolt, Sass Lajos és Zih József) szombaton érték el a magyar mélységi rekordot, erről az 1400 méteren lévő telefonvonalon számoltak be a kaukázusi hegység felszínén táborozóknak, akik értesítették a magyar barlangásztársakat.

Az expedíció fő célja lemerülés a barlang "száraz" végpontja után következő szifonba, azaz vízzel teli kürtőbe. Az ötven méteres vízoszlop alatt, mínusz 2130 méteren található a Föld legmélyebb barlangjának alja.

A résztvevők folytatják a tavalyi feltárásokat, 1500 méteres mélységben vízszintregisztereket helyeznek ki, biológiai gyűjtést végeznek, karbantartják a barlang közlekedési útvonalait és megjavítják a tönkrement telefonvonalat, amely a felszínnel való kapcsolattartás egyetlen lehetséges eszköze.

A Kaukázus nyugati részén, az Arabika-fennsíkon található Krubera (Voronya) barlangrendszerben 1980-tól rendszeres feltárásokat végeztek és 2004 októberében értek le 2080 méter mélységbe, majd óriási erőfeszítések árán, több, vízzel teljesen elárasztott járatot átúszva, az utolsóban 50 méteres víz alatti mélységet értek el, ezzel jutottak le a barlang jelenlegi ismert legmélyebb pontjára, mínusz 2130 méterre.

A magyar barlangászok eddig elért legmélyebb pontja mínusz 1355 méter volt a horvátországi Lukina barlangban, 1997-ben. A magyar expedíciós barlangkutatásról az érdeklődők az áprilisban megjelent Barlangtúrák - Föld alatt a Föld körül című kötetben olvashatnak.