BL-döntő: eddig az angolok verik a németeket - videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van mit törlesztenie a Bayern Münchennek a Bajnokok Ligája döntőjében angol vetélytársa ellen. A bajorok már nyertek BEK-döntőt angol klub ellen, de ez más német csapatnak még soha nem sikerült.

Hiába a "végén a németek győznek" linekeri igazsága, a BL-, illetve BEK-döntők eddigi angol-német párharcai mást mutatnak. A Bayer München megjárta már a mennyet és a poklot is angol ellenféllel szemben, de rajtuk kívül eddig egyetlen német klub sem járt sikerrel a fináléban, ha angol volt az ellenfél.

1975-ben a csúcson lévő Bayern simán verte a Leeds United csapatát az első angol-német BEK-fináléban.

Két évvel később a Liverpool volt Európa élcsapata, ennek megfelelően le is győzte a Borussia Mönchengladbachot a fináléban, 3-1-re.

Ezután 1980-ban egy Nottingham Forest-Hamburg, majd 1982-ben egy Aston Villa-Bayern München döntő ért véget egyformán 1-0-ás angol sikerrel.

A bajoroknak azonban a legfájdalmasabb emlék nyilván az 1999-es BL-döntő, a felejthetetlen, Manchester United elleni csata - amikor a 91. és 92. percben kapott gólokkal vesztettek 2-1-re.

Összességében öt finálé hozott eddig angol-német csatát a legerősebb európai kupában, Anglia 4-1-re vezet. A Bayern München 1-1-re áll angol ellenfelekkel szemben, a Chelsea eddig egyszer volt döntős, akkor a Manchester ellen vesztett.

A két klub a BL-ben 2005-ben találkozott a negyeddöntőben és a Mourinho vezette Chelsea 4-2, 2-3-as meccseken ment tovább.