Megdőlt a Mont Blanc megmászásának gyorsasági világcsúcsa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megdöntötte a Mont Blanc megmászásának gyorsasági világrekordját Kilian Jornet, a síalpinizmus és terepfutás spanyol bajnoka csütörtökön: Chamonix-ból oda-vissza 4 óra 57 perc 40 másodperc alatt tette meg a 4810 méter magas csúcsra vezető utat.

A 25 éves Kiliam Jornet Burgada reggel 4 óra 46 perckor indult az 1 037 méter magasan fekvő chamonix-i templomtól, majd 3 óra 30 perc alatt tette meg a Mont Blanc csúcsáig vezető 3773 méteres szintkülönbségű utat.

A sportolót kísérő Mathéo Jacquemoud 22 éves francia síalpinista bajnok a visszaúton megsérült, és nem tudta Kilian Jornetet elkísérni a célpontig. Kilian Jornet 9 óra 43 perckor érkezett vissza sprintelve a chamonix-i templomhoz.

"Kár, hogy egyedül fejeztem be. Az egész mászást és leereszkedést együtt csináltunk Mathéóval. Úgy gondolom, a rekord mindkettőnké, még ha egyedül is érkeztem ide" – mondta Jornet.

A korábbi Mont Blanc-mászás gyorsasági világrekordját Pierre André Gobet állította fel 1990-ben, aki 5 óra 10 perc 44 másodperc alatt járta meg csúcsra és a visszafelé vezető utat.

A Mont Blanc-t rendszerint két nap alatt másszák meg, a hegymászók az éjszakát a Grands Mulets, a Gouter vagy a Cosmiques menedékházban töltik a választott útvonal függvényében.

Kilian Jornet nyolc hegycsúcsot igyekszik megmászni a lehető leggyorsabban a hegymászás és a terepfutás technikáinak ötvözésével. Hátra van még a kaukázusi Elbrusz (5642 m) megmászása 3 óra 23 percnél rövidebb idő alatt, majd a svájci-olasz határon fekvő Matterhorné (4478 m) 3 óra 14 percnél kevesebb idő alatt a hegy olasz oldalán.

A sorozat a tervek szerint a Mount Everest (8848 m) megmászásával végződik, amelynek a világrekordja 20 óra 24 perc.

Kilian Jornet, a síalpinizmus világbajnoka háromszornyerte meg a 168 kilométeres távú, 9600 méteres szintemelkedésű Mont Blanc terepfutó versenyt.