szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A talajfelszín leburkolása veszélyezteti az ökoszisztéma-szolgáltatásokat Európában - hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság.

A testület számára készített jelentés szerint a kontinensen évente Berlin méretét meghaladó alapterület épül be a városok terjeszkedése és a közlekedési infrastruktúra fejlődése következtében: ez a tendencia azonban fenntarthatatlan, és veszélyezteti a termékeny talajok, valamint a talajvízkészletek rendelkezésre állását a jövő nemzedékek számára.

Az Európai Bizottság által közzétett tanulmány hármas megoldást terjeszt elő. Érvelése szerint jobb területi tervezéssel, illetve a támogatási rendszer átalakításával korlátozni kell a talaj leburkolásának ütemét; ha nem lehet elkerülni a burkolást, legalább mérsékelni kell az okozott kárt (vízáteresztő rétegek használata aszfalt és beton helyett, zöld tetők építése); végül egy terület talajveszteségét részben ellentételezni kell más területre vonatkozó intézkedésekkel (kifizetések, talajok helyreállítása).

"A talaj számos ökoszisztéma-szolgáltatás alapja, talaj nélkül nem volna lehetséges az élet a Földön. Nem folytathatjuk a természetes területek leburkolását ilyen ütemben. Ez nem azt jelenti, hogy meg kell állítani a gazdasági vagy az infrastrukturális fejlődést, de fenntarthatóbb megközelítést kell kialakítanunk" - idézi a közlemény Janez Potocnik környezetvédelmi biztost.

A talaj leburkolása azt jelenti, hogy a víz számára olyan áthatolhatatlan réteggel vonják be, amilyen az aszfalt vagy a beton. Az EU-ban 1990 és 2000 között naponta legalább 275 hektáron, vagyis évente 1000 négyzetkilométernyi területen tűnt el a talaj. E terület felét véglegesen lezárják a vízhatlan felületek, legyenek azok épületek, utak vagy parkolók.

A szakértői anyag szerint az utóbbi években 252 hektár/napra mérséklődött a beépítés üteme, de ez még mindig bőven ad okot aggodalomra; 2000 és 2006 között az unióban átlagosan 3 százalékkal nőtt a mesterséges borítású területek aránya, de ez a növekedés Írországban és Cipruson elérte a 14, Spanyolországban a 15 százalékot. A beépítés ütemének növekedése számos európai régiót érint, így a holland megyék felét, nyolc olasz tartományt, három francia megyét, Lengyelország poznani régióját, Ausztriában Stájerország nyugati részét, Észtországban a Pohja-Eesti régiót, valamint Szlovéniában a Jugovzhodna régiót.

A jelentés, valamint további szakértői konzultációk alapján a bizottság munkadokumentumot készít, amely a nemzeti, regionális és helyi hatóságoknak nyújt útmutatást a beépítések korlátozásában és hatásaik mérséklésében. A dokumentum várhatóan 2012 elejére készül el - derül ki az Európai Bizottság közleményéből. A jelentés, amelyet szerdán mutatnak be egy brüsszeli konferencián a Zöld Hét alkalmából itt érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az