Adobe: a háromdimenziós fotó a jövő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Háromdimenziós fotók készítéséhez használatos lencserendszert mutatott be az Adobe. A technológia lényege a mélységélesség érzékelése: egy fotón pár kattintással meg lehet változtatni a fókuszpontot vagy akár a kép bizonyos pontján található nemkívánatos motívumok vagy akár tárgyak is törölhetők.

© audioblog.fr
A rovarok összetett szeméhez hasonlító lencse 19 különböző, egymástól alig eltérő szögből rögzíti a kívánt képet. Ezek után egy szoftverben a képekből kinyerik a mélységélességgel kapcsolatos információkat, majd az adatok ismeretében úgy állítják össze a képeket, hogy azokból egy háromdimenziós jelenet áll össze. Ezek után könnyűszerrel el lehet tüntetni a kép bármely részét. Arra is lehetőség nyílik, hogy bizonyos tárgyakat fókuszba lehessen hozni (ekkor élessé válnak), vagy el lehet róluk venni azt (ilyenkor a fókuszpontból elkerülve elmosódnak).

A bejelentést Dave Story, az Adobe termékfejlesztési alelnöke tette Franciaországban, ahol a lencse eddig egyetlen prototípusát mutatta be a szakújságíróknak. Elképzelései szerint a grafikusok világszerte elismert és használt manipulációs programja, a Photoshop olyan eszközökkel is bővülhet, amely hasonló megoldásokat biztosíthat a digitális fotókkal dolgozók számára. Az ötlet maga nem új, az Osakai Egyetem Jun Tanida vezette kutatócsoportja közel fél éve jelentette be a kilenc apró lencséből összeállított TOMBO (Thin Observation Module by Bound Optics) rendszert, amely szinte megegyező elvi alapon működik.