Kiskorú vak hackert fogott az FBI

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bari Máriusz

Tizenhét éves vak telefonhackeren ütött rajta Bostonban az FBI. A Lil'Hacker becenevű tinédzsert azzal gyanúsítják, hogy az ő segítségével sikerült többek között téves riasztásokat küldeni a SWAT különleges kommandó tagjainak, írja a wired.com weboldal.

A bírósági iratokban csak M.W.-ként emlegetett bostoni fiú azt állítja, az FBI igazából az ő segítségével tudta elkapni a rosszindulatú telefonhívásokat kezdeményező banda főnökét, a 40 éves Stuart Rosoffot - a clevelandi férfit egy texasi bíróságon ítélték el összeesküvés vádjával. Vádalkujában Rosoff bevallotta, telefonszámokat, jelszavakat és alkalmazottak azonosítószámait szerezte meg, amiket bűntársaival használtak fel - vagy hamis személyazonosságot felvéve csikartak ki adatokat telekommunikációs cégek alkalmazottaitól, vagy  más telefonhackerekkel cserélték el más jelszavakra, illetve hozzáférési adatokra. Az ügyben Rosoff mellett még ketten vallottak bűnrészességet, tavaly áprilisban Guadalupe Santana Martinez, októberben pedig Angela Roberson: mindhárman bűnrészesnek állították be a tizenhét éves fiút. (A két másik vádlottat, Jason Trowbridge-t és Chard Wardot decemberben állítják bíróság elé Texasban.)

Rosoff, a kommandóriogató
bűnbanda vezére
© wired.com
A vádlott váltig állítja, sosem segített Rosoffnak vagy társainak abban, hogy kommandósokat hívjanak ki kitalált helyzetekre, illetve információkat nyerjenek ki a banda célpontjairól hamis személyazonossággal fedve magukat. "Ha elítélnek, őszinte leszek, senkire nem fogom rákenni a felelősséget azokért, amiket tettem. De a kommandósokat, azokat békénhagytam", állítja a fiú a Wired magazin Threat Level blogjának adott telefoninterjúban. Elmondása szerint Martinez és Rosoff édesanyját hívták fel és megfenyegették, hogy családjára hívják a TItkosszolgálat embereit. "Nem tudta, hogy miről van szó, mert azt sem tudta, hogy én mivel foglalkozom", tette hozzá.

A bírósági iratokban az FBI azzal gyanúsítja a fiút, hogy "a hangjával hackelt", állítólag több mint 50 hívást kezdeményezett az irvingi Verizon Provisioning Centerbe és az ottani számítógépekhez fért hozzá jogosulatlanul, illetve hozzáférésével visszaélve aktiválta többek között hívószámblokkoló és hívásátirányító szolgáltatásokat. Az iroda szerint a tinédzser képes arra is, hogy belehallgasson mások telefonbeszélgetéseibe. Azt, hogy 2006 októberében és novemberében hozzáférést szerzett volna a rochesteri Frontier Telecommunications hálózati irányító rendszeréhez, a fiú tagadja, szerinte csak egy rejtélyes telefonszámot hívott fel, amit valaki egy csetszobában adott neki, amikor rájött, hogy milyen intézményt hívott fel, azonnal bontotta a vonalat.

A születésétől vak fiú nyolc éves kora óta érdeklődik aktívan a telekommunikációs témák iránt. Az elmondások szerint hang alapján azonosítja a billentyűzethangokat, rengeteg információt tud emlékezetében megtartani, valamint képes volt az általa megrendelt szakmai telefontechnikai anyagokat Braille-írásos anyagokká lefordíttatni. Míg a  fiú egy helyi gimnáziumban tanul hasonló látási problémákkal küszködő diákok egy csoportjában, a bíróság pedig nem vádolta meg semmivel, környezete meglehetős aggódással várja áprilisban az egyben büntethetőséget is jelentő tizennyolcadik születésnapját.