Rekordösszegű adomány a Wikipediának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Minden korábbinál nagyobb összegű, összesen hárommillió dolláros (490 millió forint) adományt kapott a Wikipedia online enciklopédiát működtető alapítvány.

Az amerikai Alfred P. Sloan Alapítvány egymilliós részletekben folyósítja az adományt három év alatt. "Ha egy ilyen jelentős magánalapítvány támogatásra méltónak tartja a munkánkat, akkor megnyílhat az út más nagy donorokhoz" - mondta Jimmy Wales, a Wikimedia Alapítvány igazgatósági tagja, az enciklopédia alapítója. "Gátat vehet a spekulációknak is, amelyek szerint reklámokkal lehet csak biztosítani a Wikipedia jövőjét."

A közösségi enciklopédia "hatalmas előrelépést" hozott a tudás gyűjtése és rendszerezése terén - áll a Sloan Alapítvány közleményében. A támogatást a Wikimedia egyebek mellett szoftverfejlesztésre és oktatási projektekre fogja fordítani.

A 2001-ben indított online lexikon nonprofit alapon működik az önkéntes szerkesztők és az olvasók adományaiból. Oldalai világszerte a leglátogatottabbak közé tartoznak, az Egyesült Államokban például honlapja a hetedik helyen áll. Tavaly 2,2 millió dollár jött össze a felajánlásokból, 900 ezerrel több a 2006. évinél. Az idei terv 4,6 milliós bevétellel számol. Jelenleg a források több mint 50 százalékát pusztán a Wikipedia folyamatos működésének biztosítása emészti fel.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban kerül elő a kérdés, hogy miként lehetne biztosítani a Wikipedia jövőjét hosszú távon. Újra és újra pletykák kapnak lábra, hogy reklámokat helyeznének el a szócikkek mellett, vagy hogy az ismert márkanévben rejlő lehetőségek iránt kockázati tőkebefektetők érdeklődnek, köztük az amerikai Elevation Partners társaság, amelynek alapítói közt ott van Bono Vox, a U2 énekese.

A Wikimedia Alapítványnál tavaly jelentős változások indultak: Sue Gardner személyében új igazgató vette át az irányítást, aki a tíz alkalmazott mellé rögtön felvett még ötöt és a floridai St. Petersburgból San Franciscóba költöztette az irodát. A pénzügyi háttér biztosítása érdekében Gardner professzionális adománygyűjtőket akar alkalmazni. Tervei szerint a szervezet éves büdzséje 2010-re hatmillió dollárra emelkedik, a létszám pedig 25-re. Alfred P. Sloan egyébként a General Motors elnöke és dúsgazdag filantróp volt. Az óriáscég vezetését 1923-ban vette át Pierre du Pont-tól. A nevét viselő alapítványt 1934-ben hozta létre.