Súlyosan mérgező anyagok a 3 legnépszerűbb videojáték-konzolban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Súlyosan mérgező vegyianyagok jelenlétét mutatta ki a három legnépszerűbb videojáték-konzolban a Greenpeace legutóbbi vizsgálata.

A nemzetközi környezetvédő szervezet szakértői a Sony Playstation 3, a Nintendo Wii és a Microsoft Xbox 360 készüléket vizsgálták meg. Számos egészségkárosító anyagot találtak, például PVC-t, ftalátokat, berilliumot és brómot. Ez utóbbi kémiai elem jelentős mennyiségben fordul elő mind a három konzolban, főleg az áramkörökben és a műanyag borításokban. Az anyaggal való érintkezés hosszú távon memóriazavarokat és tanulási nehézségeket okozhat.

Az Xbox 360 és a Playstation 3 nagy mennyiségben tartalmaz egy ftalátot, a műanyagok lágyítására használt DEHP nevű vegyületet, amely megzavarja a nemi fejlődést. Az Európai Unióban tilos az anyagot tartalmazó babaápolási szerek és játékok forgalmazása, a konzolok azonban pillanatnyilag nem minősülnek gyermekjátéknak, a korlátozás így ezekre a termékekre nem vonatkozik.

A Greenpeace szerint nem indokolt a veszélyes kemikáliák használata. "Létezik megfelelő technológia környezetbarát és egészségre ártalmatlan konzol gyártására, a felhasználók mérgezésére ezért nincs mentség" - áll a szervezet sajtóközleményében.

A Playing Dirty című jelentésében a Greenpeace azt is kifogásolja, hogy nem biztosított a megunt vagy tönkrement gépek feldolgozása: "A konzolok gyakran fejlődő országokban kötnek ki ellenőrizhetetlen szeméttelepeken, ahol a mérgező anyagok rombolják a környezetet és veszélyeztetik a munkások egészségét."

Az elektronikus hulladék - az úgynevezett e-szemét - a legnagyobb mértékben szaporodó hulladékfajta, a videojáték-konzolok gyártása pedig az egyik legjövedelmezőbb üzletág a fogyasztói elektronikai iparban. 2007-ben majdnem 60 millió konzolt, az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többet adtak el világszerte.