Meglepő változás: itt az átlátszó érintőképernyő

Meglepő változás: itt az átlátszó érintőképernyő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A technológiai háttér és egy adott készülék mérete...

A technológiai háttér és egy adott készülék mérete között nyilvánvaló az összefüggés: hiába szeretnénk például kisebb mobiltelefonokat, az adatbeviteli rész (billentyűk) és a megjelenítő (képernyő) két különálló (még ha egybe is épített) egység, s mindegyiknek megvan az optimális mérete, ami – ebben az esetben – összeadódik. Ott vannak azután az érintőképernyős eszközök, amelyek már egyetlen egységben tartalmazzák az adatbeviteli eszközt és a képernyőt, ám itt sem lehet tetszés szerint csökkenteni a méretet: minél kisebb ugyanis a display, annál sutábban navigálunk rajta viszonylag nagy ujjainkkal, annál nehezebb eltalálni a megfelelő pontot.
A Microsoft fejlesztői és a potsdami Hasso-Plattner intézet kutatói frappáns megoldással lettek úrrá az említett problémán. Nanotouch nevű készülékük a mainál jóval kisebb méretű „okos eszközök” generációjának előfutára lehet.
A nanoTouch egy 2,4x2,4”-os (körülbelül 6x6 centiméteres) érintőképernyő, amely nagyjából fele akkora, mint napjaink érintőképernyős okostelefonjai. De nem is ez az igazán meglepő benne: a hátoldala az érintőképernyő, az elülső oldala a kijelző, és az oldalán van pár beviteli gomb. Mindez azt is jelenti, hogy amikor a használója megérint egy ikont a képernyőn, azt alulról teszi, s így felül, az átlátszó képernyőn, jól látható ujja, amivel sokkkal egyszerűbb bármit is eltalálni, már csak azért is, mert az ujjbegyen egy kis fekete pont is segíti a pozícionálást. A szakemberek szerint így akár 1,8-2 milliméternyi pontosság is elérhető (az iPhone-nál ez a szám ennek a duplája), amiből már következik, hogy radikális méretcsökkentés kezdődhet az elektromos kütyük világában. Hamarosan tehát valósággá válhat, hogy mondjuk egyszerűen a ruhánkra tűzzünk mobiltelefonunkat, amelyet így egyfajta ékszerként is viselhetünk.

Mennyivel egyszerűbb így eltalálni a megfelelő pontot!

Mindehhez persze még jó néhány egyéb fejlesztésre is szükség van, most például a szakemberek azon dolgoznak, hogy a folyó szöveget megfelelő sebességgel (300-400 wpm – szó/perc), a felhasználó olvasási szokását követve  tudják megjeleníteni a kisebb képernyőkön. Az ilyesfajta megjelenítést egyébként RSVP-nek (Rapid Serial Visual Presentation = gyors soros vizuális megjelenítés) hívják.
A nanoTouch prototípusát nemrégiben, a Microsoft dolgozóinak éves ötletbörzéjén, a TechFesten mutatták be, s ugyancsak látható lesz áprilisban, a bostoni CHI (Computer and Human Interaction) konferencián. A szakemberek most úgy taksálják, hogy 1-2 éven belül már a piacra kerülhetnek az átlátszó érintőképernyőn alapuló, a mainál jóval kisebb, okos eszközök.

Hozzászólások