Döbbenetes toplisták

Döbbenetes toplisták

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Akamai Technologies negyedévente elkészíti azt a szabadon hozzáférhető...

Az amerikai Akamai Technologies negyedévente elkészíti azt a szabadon hozzáférhető jelentést, amelyben a világ 193 országát állítják sorrendbe internet-elterjedtség, a sávszélesség vagy éppen sebezhetőség szempontjából.

Az Akamai szervereinek elhelyezkedése a világban

Nézzünk most néhány érdekes, esetenként megdöbbentő adatot a teljes anyagból
Az összeállításból például megtudhatjuk, hogy melyik országokból indult ki a legtöbb  internetes támadás, és milyen rendszerek voltak a kedvenc célpontok. A támadások legtöbbje az Egyesült Államokból, Kínából és Svédországból indult el, és a Microsoft-DS (Port 445), a WWW és a NetBIOS portokat támadták legtöbbször.  A vizsgált időszakban a hét napjai közül a hétfő és a péntek volt a legveszélyesebb, ezeken a napokon 20-25 százalékkal több internetes támadást észleltek.
Az  internet-szolgáltatás kieséseket tárgyaló részben többek  között megemlítik az ARCOS tengeralatti kábel decemberi hibáját, ami Haiti három szolgáltatójából kettő teljes bénulását eredményezte. Több mint három óra kellett ahhoz, hogy más útvonalakra terelődjön és helyreálljon az internet-forgalom.  A legnagyobb méretű kimaradások listáját Egyiptom vezeti, ahol egy alkalommal több mint 1400 hálózat vált használhatatlanná. A hibák sorában India és Szaud-Arábia következik. Érdekes az a grafikon is, amelyik a legnagyobb közösségi oldalak „állásidejét” mutatja, Ezek alapján a Twitter használóknak kellett a legtovább, pontosan 84 órán keresztül nélkülözniük kedvenc weboldalukat. Ezt a LinkedIn és Friendster követi, mindkettő több mint 40 órán keresztül volt elérhetetlen.
Az internet elterjedéséről szóló táblázatokból kiderül, hogy a legtöbb egyedi IP címet, több mint 110 milliót, az USA-ban találjuk, ezt 40 millióval Kína, illetve holtversenyben 27-27 millióval Japán és Németország követi. Az egy főre jutó egyedi IP cím toplistájának első három helyezettje Svédország, Norvégia és a Kajmán szigetek. Mindhárom helyen 0,4 feletti ez az érték, azaz minden második-harmadik lakosnak van egyedi IP címe.

A széles sávon internetező országok között Románia dobogós helyezést ért el

Az átlagosan legnagyobb sávszélességgel, 15 Mbps-mal Dél-Korea rendelkezik. Japán és Hong-Kong 7 Mbps átlagsebességgel foglalják el a második és harmadik helyet. Külön rangsort állítottak fel a széles sávval legjobban ellátott országokból. A mérési szempont itt az volt, hogy hány százalék 5 Mbps feletti sebességű az összes internet-kapcsolat közül. A dobogó első helyére Dél-Korea került, itt a vonalak majdnem 70 százaléka ilyen gyors. A második Japán lett, és Románia szerezte meg a harmadik helyet.  Szomszédunkban az internet kapcsolatok 45 százaléka 5 Mbps feletti.
Ha hiányoltuk hazánkat a toplistákból, az összeállítás vége felé örülhetünk, hogy azokba a táblázatokba sem kerültünk bele, amelyek a leglassabb internet-elérésű országokat sorolja fel. A döntően 256 Kbps alatti sávszélességgel rendelkező országok első tíz helyezettje, egy kivétellel, mind afrikai ország.

Hozzászólások