Láthatjuk felforrni bolygónkat a Google térképein?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ideje nem csak figyelnünk bolygónkra, hanem tenni is érte, sugallja a Google új projektjével. A Google Earthben ugyanis nyomon követhetjük a klímaváltozás pusztító hatásait, minderről pedig véleményt is mondhatunk a YouTube-on keresztül. A két legjobb hozzászólás szerzője Koppenhágába is látogathat, olvasható a Google hivatalos blogján.


A hivatalos bejelentés szerint többek között a dán kormánnyal folytatott együttműködésnek köszönhetően került számos új réteg és bemutató funkció a Google Earth szolgáltatásba (mindezek a szoftverben Estimated Climate Change néven találhatjuk meg) - ezekkel megvizsgálhatjuk, miként hat az éghajlatváltozás Földünkre, illetve mik azok az ötletek, amelyekkel az egyes országok megpróbálják megvédeni magukat a káros hatásoktól. A szoftverben többek között azt is láthatjuk, milyen hőmérsékletre és esőzésekre számíthatunk a században elképzelhető különböző klímaváltozásos forgatókönyvek szerint.

A szolgáltatáshoz a cég egy YouTube-csatornát is kötött, az itt közölt bemutatókhoz az érdeklődők véleményeket is fűzhetnek, illetve feltehetnek kérdéseket is - mindezeket pedig decemberben, a koppenhágai COP15 konferencián be is mutatják. A konferencián várhatóan egy olyan globális egyezmény születik majd, amely tartalmazza: milyen mértékben kell csökkenniük az emisszióknak ahhoz, hogy elkerülhessük az éghajlatváltozás legkritikusabb hatásait. A YouTube-on publikált anyagokat a konferencián levetítik majd, a legjobbnak értékelteket a COP15 CNN/YouTube vitáján is bemutatják, a két legjobbnak értékelt videó készítői pedig koppenhágai utat nyerhetnek, olvasható a cég blogján.