Két év múlva már véredényeket nyomtathatunk magunknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2010-11 környékén már kereskedelmi változat is készülhet az Organovo 3D bionyomtatójából, írja a Singularity Hub híroldal. Szerveket nem tudunk vele nyomtatni, de véredényeket például készíthetünk vele, a remények szerint a távoli jövőben egy vérvétel után már új vesét is készíthetnek nekünk.


Az Organovo 3D bionyomtató készülékének prototípusa már képes alapvető szöveteket készíteni, igaz, ezzel a szerkezettel csak a szerv- és szövetgyártás iránt érdeklődő kutatóintézetek találkozhatnak. A prototípusok működtetéséből szerzett tapasztalatok és annak cseréje remélhetően egy olyan tudásbázishoz vezet, amellyel lehetővé válik egy igazi szervnyomtató kifejlesztése is. Az új bioprinterhez egy olyan szoftvercsomag is jár majd, amellyel a szövetkészítők szimulációkban tesztelhetik a szöveteket, mielőtt legyártanák azokat.

Az igazán nagy dolog természetesen nem maga a nyomtató lesz, hanem a gép által mikronprecízióval gyártott szövetek - igaz, az csupán a tesztek során derül ki, hogy az egyes szövetek milyen sokáig képesek funkcionálni, illetve kiveti-e azokat a szöveteket igénylő páciens szervezete.

Az Organovo, írja a Singularity Hub, nem az egyetlen hasonló terveket forgató cég a piacon, a cégek pedig nagy kihívások előtt állnak. Nincs ugyanis a szervnyomtatói iparágban semmilyen közös megegyezés, minden cég más megoldásokkal, más megközelítésekkel és ötletekkel, még az is különbözik az egyes cégeknél, hogy a sejttenyészeteket milyen szeves vázra építik rá.