Tippek a Google Zümmhöz

Tippek a Google Zümmhöz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Nemrég adtunk hírt a Google Zümmjéről, amelynek segítségével a cég immár a Twitter és részben a Facebook babérjaira is...

Nemrég adtunk hírt a Google Zümmjéről, amelynek segítségével a cég immár a Twitter és részben a Facebook babérjaira is tör. Persze az egész amolyan „guglis” megközelítéssel, vagyis integrálva a Google egyéb szolgáltatásaival, ez esetben a Gmaillel.
Azt, hogy ez tetszik-e avagy sem, mindenki döntse el maga. Sok lelkes Twitterező próbálkozik most a Zümm lehetőségeivel, aki pedig eddig nem foglalkozott hasonló dolgokkal, de volt Gmail fiókja, lehet, hogy épp most érez majd rá a közösségi élet ízére. Ízlések és pofonok ugyebár...
Mi most nem akarjuk sem megkérdőjelezni a Zümm létjogosultságát, sem buzdítani a használatára. Viszont adunk néhány apró tippet azoknak, akik elkezdtek ismerkedni a rendszerrel.

Firefox és Chrome pluginek
A Zümm könnyedén elérhető a Gmail fiókunkból, de ha ennél is egyszerűbben szeretnénk olvasni ismerőseink „zümmögéseit” és Chrome-ot használunk böngészésre, letölthetünk praktikus Zümm plug-ineket is. Ilyen a Chrome Buzz. Ezzel csak megnézni tudjuk a friss üzeneteket, de azt bármikor, egyetlen kattintással, anélkül, hogy ehhez el kellene navigálnunk a Gmail vagy a Zümm oldalára. A Google Buzz Pad még ennél is tovább megy: ezzel nemcsak olvashatjuk az üzeneteket, hanem akár mi is írhatunk újat.

Hasonlóképpen a Firefoxhoz is találunk kiegészítőt, igaz, ezzel nem tudjuk olvasni a friss bejegyzéseket, viszont egyszerűsíthetjük, ha egy linket szeretnénk ajánlani. A Buzz it! gombját elhelyezve az eszköztáron, egyetlen gombnyomással írhatjuk az üzenetet, a linket pedig automatikusan rövidítve kapjuk meg a szövegben.

Flickr, Youtube és Twitter integráció
Annak, aki eddig Twittert használt, nem feltétlenül kell ezentúl két helyre beírnia az üzeneteit. A Zümm ugyanis képes átvenni a Twitter bejegyzéseket, ha a „csatlakoztatott webhelyek száma:” linkre kattintunk az üzenetmező fölött. Itt megadhatjuk Twitter accountunkat, amelyből a rendszer ettől kezdve automatikusan átveszi a bejegyzéseket, és megjeleníti „zümmögéseink” között.
Ugyanígy a Flickr-re vagy Picasara feltöltött képekre vagy Youtube videóinkra is automatikusan felhívhatjuk a nagyérdemű figyelmét, ráadásul azokat a Zümm be is illeszti az üzenetekbe (ennyivel mindenképpen többet ad, mint mondjuk a Twitter).
Sőt, Google Reader megosztásainkat is automatikusan átküldhetjük a Zümmbe!

Mobil használat
A Zümm viszonylag kényelmesen használható iPhone-ról vagy androidos telefonokról. Ezeken néhány mozdulattal saját ikont hozhatunk létre a többi alkalmazás között, így pillanatok alatt elérjük a Zümm mobilra optimalizált webfelületét.

 

Zümmögés levélben
Ha mobilunk böngészőjében nem jelenik meg rendesen a felület, de tudunk például levelet küldeni a saját Google fiókunkból (erre azért a legtöbb modern telefon levelezőkliense képes), akkor a [email protected] címre küldve egy üzenetet az automatikusan megjelenik zümmögéseink között. Ha képet mellékelünk a levélhez, az is ott lesz az üzenetünkben.

Amúgy a fentebb említett Buzz it! Firefox plug-in is ezen az elven működik.

Szövegek formázása
Bár a Zümm saját szövegmezőjéhez nincsen formázási eszköztár, azért ha ki szeretnénk emelni egy szövegrészt, egyszerűen megtehetjük. A félkövér karakterek használatához a szöveget tegyük * jelek közé, míg a dőlt szöveghez a kívánt részt zárjuk közre egy-egy _ karakterrel.
Vagyis: *félkövér szöveg*, illetve _dőlt karakterek_

Zümmögések eltüntetése a levelezésből
Alapértelmezésben minden bejegyzésünkről kapunk egy értesítő levelet is Gmail fiókunkba, ami kissé idegesítő lehet. Ezek likvidálására létrehozhatunk egy szűrőt (Szűrők létrehozása link a Gmail webes felületén), amelynél a Tárgy mezőbe írjuk be: közzétett eleme, majd a Következő gombra kattintva jelöljük be A Beérkező levelek mappa átugrása opciót.
Ettől kezdve nem landolnak a felesleges értesítések az leveleink között.

Retweet
No, a Twitterrel ellentétben jelenleg nincs a Zümmben retweet, ellenben kérhetünk egy kattintással közvetlen linket minden egyes bejegyzéshez, így azt már könnyen megoszthatjuk másokkal.
Ehhez kattintsunk az adott bejegyzés jobb felső sarkában a lefelé mutató nyílat tartalmazó gombra, majd válasszuk a „Link ehhez a bejegyzéshez” lehetőséget. Voilà! Az máris megnyílik egy külön böngészőablakban, mi pedig kimásolhatjuk a linkjét, és beilleszthetjük egy új üzenetbe. Mondjuk érdemes előtte rövidíteni azt, de erre mutattunk korábban egy kattintásos lehetőségeket.

Kikapcsolás
Mivel lehet, hogy valakinek ez a leglényegesebb kérdés, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Zümm kikapcsolható.
A Gmail Beállítások menüpontjában, a Zümm fülre kattintva és a Google Zümm teljes kikapcsolása opciót választva teljesen megszabadulhatunk tőle.

Hozzászólások