Vérszomjas rovarok, amelyeket vonz a lábszag

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az átizzadt zokni "illatát" kellemetlennek találja az ember, nem így az a maláriaszúnyog, illetve afrikai ugrópók, amely a szag alapján szúrja ki a potenciális zsákmányt: a szúnyog az embert, a pók pedig a moszkitót - állítják új-zélandi kutatók, akik a Biology Letters legújabb számában tették közzé tanulmányukat.

A malária kórokozóját hordozó vérszívó szúnyogok az Anopheles génuszhoz (nemzetséghez) tartoznak. Korábbi kutatások során már kimutatták, hogy az Anopheles-moszkitókat vonzza az emberi test kipárolgása - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon. A Kelet-Afrikában honos vérszomjas ugrópók (Evarcha culicivora) pedig leginkább a vérszívó nősténymoszkitókra vadászik. Jelenleg ez az egyetlen olyan ismert állat, amely annak alapján választja meg a zsákmányát, hogy az mit evett korábban, ráadásul az egyetlen ismert ragadozó, amely a szúnyogok fogyasztásával előre megfontolt szándékkal gerincesek vérével táplálkozik. 

"Mivel ismeretes, hogy az ugrópók kedvenc zsákmánya, az Anopheles-moszkitó mennyire vonzónak tartja az emberi test kipárolgását, megpróbáltuk kideríteni, hogy ezeket a szagokat kedvelik-e a vérszomjas vadászok, az Evarcha culicivora egyedei is" - fogalmazott Fiona Crossat, a Canterbury Egyetem biológusa. Az új-zélandi kutatók Kenyában moszkitókkal és ugrópókokkal folytattak laboratóriumi kísérleteket, és a rovaroknak hol tiszta zoknit kínáltak, hol pedig olyat, amelyet előzőleg 12 órán át viseltek. Mind a 109 pókegyed - hímek és nőstények, idősek és fiatalok egyaránt - szignifikánsan jobban érezték magukat azokban a kamrácskákban, amelyet a büdös zoknik "illata" lengett be. 

Mint az új-zélandi biológusok rámutatnak, kutatásaik alapján olyan módszereket fejleszthetnek ki, amelyekkel hatékonyan lehet majd "tőrbe csalni" a maláriát terjesztő Anopheles-szúnyogokat.