Szemölcs volt Tutanhamon nagyanyjának homlokán?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szemölcs csúfíthatta el a nagyhatalmú és csodaszép Teje királyné, Tutanhamon nagyanyjának arcát - állítja egy spanyol kutató.

Teje (Kr.e. 1415-1340) III. Amenhotep fáraó nagy királyi hitvese, Ehnaton anyja, az egyiptomi történelem egyik legbefolyásosabb asszonya volt. A királynét a korabeli szokásokkal ellentétben a szoborportrék férje egyenrangú társaként ábrázolják. A fáraó több szentélyt is emeltetett felesége tiszteletére, Núbiában, a királyné őseinek szülőhelyén fehér homokkőből palotát építtetett számára, s egy nagy mesterséges tavat is létrehozatott, hogy Teje kedvére csónakázhasson a királyi bárkán - olvasható a Discovery News hírei között.

Sokáig nem tudták, hogy hol nyugszik a királyné, míg tavaly DNS-vizsgálat segítségével nem azonosították, hogy a Királyok Völgyének 35. számú sírjában (KV35) talált Idősebb hölgy múmiája nagy valószínűséggel Teje. A múmiára a Kairói Múzeumban Mercedes González, a madridi Múmiakutató Intézet igazgatója figyelt fel, aki egy kis bőrkinövést vett észre a múmia két szemöldöke között. 

"A Kairói Múzeumtól kapott nagyfelbontású felvételeken a bőrképződmény leginkább futószemölcsre (verruca plana) emlékeztetett. A papillomavírus okozta lapos, bőrszínű kinövések elsősorban az arcon, nyakon, valamint a kézháton jelentkeznek" - magyarázta Mercedes González. Mint kifejtette, igen ritkán lehet felfedezni futószemölcsöket az egyiptomi múmiák arcán. "Meglepődtem, amikor a királyné homlokán észrevettem a képződményt" - tette hozzá a spanyol kutató. Frank Rühli, a svájci múmiaprojekt vezetője szerint érdekes a kinövés, amely lehet futószemölcs, de nem kizárt, hogy fibrómáról, a bőr jóindulatú kötőszöveti eredetű daganatáról van szó. "Érdekes lenne a képződményből szövettani mintát venni" - jegyezte meg Frank Rühli.

Bár a kinövés minden kétséget kizáróan a múmia homlokán éktelenkedik, Szalima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológusprofesszora szerint egyáltalán nem biztos, hogy az már az elhunyt életében is létezett, s nem a mumifikálás során keletkezett. Ráadásul az sem biztos, hogy valóban Teje királyné földi maradványairól van szó. "A lehetséges Teje királynéként nevezném, ugyanis nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy valóban az ő földi maradványai nyugodtak a sírban" - jegyezte meg Szalima Ikram professzor.