Női játékzeneszerzők - ilyen is van?

Női játékzeneszerzők - ilyen is van?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Elhamarkodott dolog lenne elkönyvelni, hogy a játékok alatt hallható „soundtrackek” csupán rétegműfajnak számítanak...

Elhamarkodott dolog lenne elkönyvelni, hogy a játékok alatt hallható „soundtrackek” csupán rétegműfajnak számítanak, sokkal inkább hasonlíthatóak a filmek zenéihez. Hasonlóan a filmiparhoz, ha egy játék sikeres lesz (esetleg a játék nem is, csak a zene – ilyenre is volt már példa), akkor bizony a játszadozás közben felcsendülő muzsika is elindul a világhírnév felé. Sőt az utóbbi években, ahogy a PC-s és konzoljátékok egyre nagyobb költségvetéssel készülnek, a zeneszerzők között jelentős átfedések figyelhetőek meg: így nem meglepő, ha néha egy játék közben Hans Zimmer dallamait halljuk. Japánban a játékok soundtrack-albumainak eladása vetekszik a „hagyományos” zenekarok CD- és DVD-eladásaival, néhány játék zenéjéből pedig sláger lesz, de arra is láttunk már példát, hogy klasszikus zenekar Commodore 64-es zenékre építve tervezzen koncertkörutat.

Vajon minden komponista, akik játékokhoz készít zenét férfi lenne? Nos, majdnem… A zeneszerzők (és játékfejlesztők) között is „férfiuralom” van (sajnos), szerencsére azonban vannak üdítő kivételek. Sajnos nem kapnak elég sajtót, ezen próbálunk most meg segíteni, saját szerény eszközeinkkel. Lássuk, kik azok a hölgyek, akik szépségükkel szemeinket, zenei tehetségükkel pedig füleinket kényeztetik!

Kumi Tanioka
A világ egyik leghíresebb játéksorozata a Final Fantasy. A képen látható hölgy szerezte -  többek között - a Final Fantasy Chornicles zenéjét.

Kumi a felejthetetlen FF jelenetekben felcsendülő zenékkel szerezte hírnevét, azóta persze számos egyéb játékban is hallhattuk műveit (legutóbbi munkája a 2010-es Mario Sport Mix volt).  A rajongók a „középkori” hangzás miatt szeretik a hölgy munkáit, OST (soundtrack) CD-i az egyik legkeresettebbek Japánban.

Yoko Shimomura
A Street Fighter sorozatot mindenki ismeri, kevesebben tudják azonban, hogy a verekedések alatt felcsendülő dinamikus zenéket szintén egy női zeneszerzőnek köszönhetjük.

 Shimomura 1989 óta dolgozik a játékiparban, eddig harmincöt játék dallamait köszönhetjük neki, köztük olyan klasszikusokkal, mint a Street Fighter II, a Kingdom Hearts (több mint négymillió eladott példány) vagy újabban a Super Mario RPG.  Zenéi a klasszikus zeneszerzőket idézik: nem csoda, hiszen a hölgy kedvence Beethoven.

Michiru Yamane
Az 1988-as születésű hölgy zongorán, csemballón és orgonán is bármikor képes előadni saját darabjait – zenetanári karrierjét cserélte fel a játékipar kedvéért (szerencsénkre!).

Az általa komponált darabok a dallamos rockzenétől a romantikus szösszeneteken keresztül mindenféle stílust képviselnek. Rengeteg Konami játék zenéjét komponálta, köztük a nem csak japánban híres Castlevaniáét. Ez utóbbi játék zenéiből 2010 februárjában Stocholmban is rendeztek koncertet ("Castlevania - The Concert" címmel). A hölgy népszerűségét jól példázza, hogy amikor megjelent a színpadon, rocksztárnak kijáró álló ovációval köszöntötték.

Hozzászólások