Újra megmérik a Föld legmagasabb pontját

Újra megmérik a Föld legmagasabb pontját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Azt, hogy a Mount Everest csúcsa a Föld legmagasabb pontja, mindenki tudja - de milyen magas valójában? Ennek kiderítésére a nepáli kormány újra leméri a hegyet.

©
Az RSS nepáli hírügynökség szerint a projekt eredménye két év múlva várható. A hegy magasságát az indiai Kalkutta város kikötőjének szintjéhez képest mérik. A Mount Everest tengerszint feletti standard magasságát 8848 méterben adják meg. Az évtizedek során azonban a különböző mérések eltérő eredményekhez vezettek. A britek 1952-ben 8847,842 méterben határozták meg, kínai kutatók viszont 8844,42 méterben - ők nem számították bele a csúcson lévő jégtakarót. Egy amerikai geológus 1990-ben 8850 méteres magasságot mért.

Nepál számára ez lesz az első mérés, korábban ugyanis az ország nem rendelkezett a szükséges technikai eszközökkel. A Mount Everest Nepál és Tibet között található a Himalájában. Elsőként az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay jutottak fel a csúcsára 1953-ban. Az olasz extrém hegymászó, Reinhold Messner és osztrák kísérője, Peter Habeler 1978-ban elsőként értek fel a Mount Everestre oxigénpalack nélkül. A hegyóriást a brit George Everest brit mérnökről, India első feltérképezőjéről nevezték el.