Közösségi projekt a 2012-es TED-díjas

Közösségi projekt a 2012-es TED-díjas

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A TED történetében először nem egy személyt, hanem egy projektet díjaztak, az indoklás szerint azért, mert a The City 2.0. projekt jelentősen befolyásolja a Föld jövőjét.

Idén a TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák történetében először nem egy személy, hanem egy projektnek ítélték az évente kiadott, százezer dollárral járó díjat – áll az alapítvány blogjában.

A TED-díjas projekt az indoklás szerint nagyban befolyásolja a Föld jövőjét – a The City 2.0. „város a jövőben” projekt amitől tízmilliárd ember sorsa függhet. Az ötlet nem "steril utópisztikus álom", hanem "az emberiség kollektív bölcsességét" felhasználó szerveződés. A projekt során - az elkövetkező 90 évben - több városi élettér épül.

A közlemény szerint a The City 2.0. innovatív, és segít az oktatás, a kultúra és a gazdasági lehetőségek kiaknázásában. A projekt enyhíti a környezetre nehezedő nyomást, a tér, a szépség, a csoda, az  izgalom, a befogadás, a sokféleség - az élet tere - egy város, amely működik.

©

A TED-díjat eddig minden évben egy-egy "rendkívüli egyén" kapta, akit százezer dollárral segítettek abban, hogy egy kívánsága teljesülhessen, és megváltoztassa a világot.

Bár a díjat idén ítélték oda, 2012-re szól, mert jövőre, február 29-én a TED konferencián Long Beachen, Kaliforniában adják át, és ekkor jelentik be azt is, mi lesz a kívánság.

A világszerte a non-profit The Sapling Foundation által megrendezett konferenciasorozaton olyan témákat adnak elő, és publikálnak a YouTube-on, melyeket „érdemes terjeszteni”.