Ennyi Nobel-díjas még nem járt magyar konferencián

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Március 22-25. között egyszerre kilenc Nobel-díjas tudós és közel ezer külföldi kutató érkezik Szegedre, hogy közösen tisztelegjenek Szent-Györgyi Albert emléke előtt. A szervezők szerint nemzetközi viszonylatban is ritka, Magyarországon pedig példa nélkül áll, hogy egyszerre ennyi Nobel-díjjal kitüntetett kutató fogadja el a meghívást egy konferenciára.

A Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi konferencia résztvevői a világ minden pontjáról érkeznek - közölték a szervezők.

Az előkészületek már több mint egy éve megkezdődtek. „A nemzetközi szinten is nagyszabású rendezvény megvalósulásában vitathatatlan érdeme van a Szegedi Tudományegyetemen zajló, Szent-Györgyi Albert örökségéhez méltó, nemzetközi szinten is elismert tudományos munkának. Az, hogy 9 Nobel-díjas is elfogadta a meghívást, az a szegedi universitas tudományos elismertségének is szól. A szervezők és az egyetem munkatársai nagyon komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a rendezvény létrejöhessen” – mondta Prof. Dr. Vécsei László, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja, a Szent-Györgyi Konferencia elnöke.

A négy napig tartó programsorozat központi helyszíne a József Attila Tanulmányi és Információs Központ lesz, a szekcióülések a Szegedi Tudományegyetemen kutatott témák köré szerveződnek. „A tudománytörténeti jelentőségű esemény résztvevőinek hat szakterület legújabb tudományos eredményeit, négy különböző – Szent-Györgyi Albert személyéhez is köthető – helyszínen, összesen 412 előadáson mutatják be a résztvevőknek” – sorolta Dr. Hegyi Péter, a konferencia főtitkára. A kardiológia, a gasztroenterológia, az immunológia és gyulladás, a molekuláris biológia és genetika, az idegtudomány, valamint a tuberkulózis témájában szervezett szekcióüléseken és a plenáris üléseken közel 1000 nemzetközi rangú kutató – köztük a kilenc Nobel-díjas – lesz jelen.

Ők kilencen tudománytörténeti jelentőségű felfedezéseikkel érdemelték ki a Nobel-díjat. Andrew W. Schally 1977-ben, Bert Sakmann 1991-ben, Eric Wieschaus 1995-ben, Peter C. Doherty 1996-ban, Tim Hunt 2001-ben orvosi és élettani Nobel-díjat kapott. Ada E. Yonath 2009-ben, Aaron Ciechanover 2004-ben, John E. Walker 1997-ben, Robert Huber pedig 1988-ban kémiai Nobel-díjat vehetett át. Ők így együtt most először – és könnyen előfordulhat, hogy utoljára – jelennek meg nyilvános rendezvényen.