Újra megbüntették a NASA-szervert feltörő erdélyi hackert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kolozsvári bíróság ítélete szerint 584 ezer dollár kártérítést kell fizetnie annak a kolozsvári magyar hackernek, aki feltörte a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal szerverét.

Butyka Róbertnek azt követően kellett polgári perben is a bíróság elé állnia, hogy január 17-én az ellene folytatott büntetőperben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Bíróság.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a kolozsvári magyar nevű hacker feltörte az NASA informatikai rendszerét, és jelentős károkat okozott a NASA-nak. A büntetőperhez polgári peres félként csatlakozott NASA kárigényét a bíróság elfogadta. A romániai internetes portálok híradásai szerint a döntés egyelőre nem jogerős, a kolozsvári fiatalember fellebbezéssel élhet ellene. 

A neten Iceman fedőnevet használó kolozsvári hackerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a román hatóságok 2011. november 16-án. A vád szerint a fiatalember 2010 december 12-én behatolt az Amerikai Űrkutatási Hivatal informatikai rendszerébe, ott megváltoztatta a jelszavakat, és olyan mértékű károkat okozott, amelyek helyreállításához az amerikai szakemberek fél éves munkájára volt szükség.

A romániai lapok szenzációként közölték, hogy a nem mindennapos hackeri teljesítményt elérő 26 éves fiatalember mindössze kilenc osztályt végzett.