Ez igazi fenyegetés: az oroszok már a gépeinkben vannak

Ez igazi fenyegetés: az oroszok már a gépeinkben vannak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Group-IB orosz biztonsági elemzőcég jelentése szerint oroszajkú hackerek körülbelül 4,5 milliárd dolláros bevételre tettek szert tavaly különféle online bűnelkövetési taktikákkal. Ez mintegy 36 százaléka a globális 12,5 milliárd dolláros teljes bevételnek. A kiberbűnözés káoszából szervezettség lett, a fenyegetés egyre nagyobb.

A Group-IB riportja nettó 28 oldalon keresztül taglalja, hogy elsősorban a mai Oroszország és a szovjet utódállamok területén élő oroszul beszélő bűnözők miféle praktikákkal jutnak egyre több pénzhez a neten. Megállapították, hogy csak az orosz kiberbűnözési piac megduplázódott, s mérete elérte a 2,3 milliárd dollárt, míg a teljes oroszajkú online bűnözői piac is csaknem ilyen ütemben nőtt, 4,5 milliárdosra. A két szegmens közötti arány már elég régóta változatlan.

A tanulmány szerzői szerint a hagyományos szervezett alvilági csoportok a régi nagy jövedelmet hozó üzletágak (drog- és fegyverkereskedelem) mellé bevették az internetes bűnözést is, s az online lopás teljes folyamatát kontrollálni akarják. Emiatt arra lehet számítani, hogy robbanásszerűen elszaporodnak a pénzügyi szektor elleni támadások. Az online bankolással kapcsolatos csalások már 2011-ben is az egyik leggyorsabban növekvő kriminális szegmenst jelentették.

A szervezett bűnözés véget vetett a káosznak. Minőségi változás
©

A kiberbűnözés piaca konszolidálódott, mert néhány nagy csoport tarja kézben, amelyek kapcsolatban állnak egymással, megosztják egymással a sérülékenységekről, a botnetekkel (a tulajdonos tudta nélkül egy kártevő program segítségével elfoglalt, a hacker céljainak szolgálatába állított „zombi” számítógépekkel) és a pénzügyi csalásokkal szerzett tapasztalatokat. Sőt, már önálló üzletággá fejlődik a netes kártevőkkel kapcsolatos konzultáció, oktatás és értékesítés is. Az elemzők szerint ezért az orosznyelvű kiberbűnözés piaca átalakulóban van, s a mennyiségi növekedés után minőségi fejlődésen megy át, a káoszt felváltja a szervezettség.

A Group-IB szerint a bűnözés e növekvő ága elleni fellépés érdekében Oroszországban meg kellene változtatni a jogszabályokat, például növelni kéne a webes bűnözés büntetési tételeit, de a jogalkalmazási és nyomozási gyakorlatot is meg kéne változtatni. Az előrelépés látszik, de van is hely a fejlődésre – állapítják meg.

Azt javasolják továbbá, hogy erősödő nemzetközi együttműködéssel dolgozzanak ki sokkal jobban alkalmazható jogszabályokat, amelyek megfelelnek a jelenlegi bűnözési környezetnek. Ehhez egyenesen az ENSZ közreműködését tartanák fontosnak olyan kérdésekben, mint a botnet fogalmának tisztázása.