Több milliós váltságdíj néhány privát fotóért

Több milliós váltságdíj néhány privát fotóért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar internetezők 62 százaléka semmit sem fizetne azért, hogy visszaszerezze esetlegesen elvesztett internetes fotógyűjteményét – derül ki a Microsoft felmérésből. A válaszadók mindössze 4 százaléka vélekedett úgy, hogy számára a fényképei több millió forintot is megérnek.

A Microsoft áprilisban végzett felmérése szerint az internetezők több mint fele – 56 százaléka – minden nap több olyan eszközt is használ (például asztali PC-t, laptopot, táblagépet vagy okostelefont), amellyel az internetre tud csatlakozni. Valószínűleg ez az oka annak, hogy ezek a felhasználók élnek leginkább a felhő adta lehetőségekkel: a nemzetközi felmérés szerint a legtöbben (38 százalék) a mobilitást és a több eszközről történő könnyű hozzáférhetőséget emelték ki az online tárhelyszolgáltatások előnyeként. A kutatás hazai részéből kiderül, hogy a magyar felhasználók döntő többségének ez még fontosabb: a válaszadók 64 százaléka azért használ felhőszolgáltatást, mert így az ott tárolt dokumentumokat és fényképeket minden eszközről el tudja érni. A magyarok számára fontos az is, hogy az online tárolt fotók és fájlok nem vesznek el, ha a számítógép vagy telefon elromlik, eltűnik.

©

A magyar felhasználók többségében fényképeket, dokumentumokat tartanak a „felhőben”, míg Európa többi országában a zenék és videók is népszerűek a tárolt fájlok körében. Érdekesség, hogy hazánkban döntenek legtöbben (69 százalék) a szolgáltatás minősége alapján, míg a nemzetközi felmérésben a felhasználók csupán 34 százaléka válaszolt úgy, hogy döntésében a szolgáltatás minősége játszik szerepet. Többen (39 százalék) gondolják úgy, hogy nincs érdemi különbség a szolgáltatók tárhelyei között.

A kutatásból kiderül, hogy sokak számára fontos, hogy fényképeiket, dokumentumaikat könnyen meg tudják osztani családtagjaikkal és barátaikkal, valamint fennakadás nélkül tudjanak egyeztetni a kollégákkal. Azonban a felhő egyesek szerint veszélyeket is rejt. Az online tárhely-szolgáltatást használók 31 százalékának a személyes adatokkal kapcsolatban vannak aggályai. Magyarországon a válaszadók 44 százaléka tart attól, hogy az adott szolgáltató jogtalanul tárolja, használja a személyes adatait.

Bár a tendencia az, hogy egyre többen használják tárolásra a „felhőt”, egy korábbi kutatásból kiderül, hogy továbbra is jóval nagyobb mennyiségű információt, adatot tárolunk a saját eszközünk memóriáján. A válaszadók mindössze egy százaléka állította, hogy kizárólag online tárolja a fényképeit.

A Microsoft MSN hírportálokon keresztül végzett felmérésben 15 ország 10 544 válaszadójának visszajelzését dolgozták fel. A felmérésben 286 magyar felhasználó is részt vett.