A magyarok kapják a legtöbb kéretlen e-mailt

A magyarok kapják a legtöbb kéretlen e-mailt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Idén júniusban az összesített levélforgalom több mint kétharmada (66,8 százaléka) bizonyult spamnek. Bár a kéretlen levelek aránya nemzetközi szinten csökken, itthon "javulóban" van a helyzet, így a spamlista élére törtünk - állítja a Symantec.

A legfrissebb Symantec Intelligence Riport szerint Magyarország lett június legtöbb spammel fertőzött országa. A kéretlen levelek 74,3 százalékos aránya magasabbnak bizonyult a globális átlagnál, 74,3 százalékos aránnyal.

Ha iparáganként nézzük, akkor júniusban az autóipar lett a legfertőzöttebb szektor, 69,7 százalékos spam aránnyal, míg az oktatási szektorban ez az érték 70,6 volt. A kéretlen levelek aránya a kémiai és gyógyszeripari szektorban 66,8 százalékos, az IT szektorban 66,4, a kiskereskedelmi szektorban 66 százalék, az állami szektorban 67,2, míg a pénzügyi szektorban pedig 66.2 százalék volt.

A kis- és középvállalkozásokat célzó elektronikus levelek útján szétküldött támadások aránya 306,8 emailből egy, míg nagyvállalatok esetében 269 levélből egy bizonyult rosszindulatúnak. Kis- és középvállalkozások esetében a spam aránya 66,4 százalék volt, míg nagyvállalatoknál ez az arány 40,29 százalék.

A célzott támadások főleg a nagyobb cégeket érik

A Symantec jelentése szerint az elmúlt 6 hónapban a célzott támadások 30 százaléka a 250 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató vállalatok ellen irányult. Tavaly év végén ez az arány jóval kevesebb, 18 százalék volt. A több mint 2500 munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatokat érik továbbra is legnagyobb számban a támadások, átlagosan 97 naponta.

Iparágakat tekintve a védelmi ipar volt a legcélzottabb iparág az első félévben, átlagosan 7,3 támadással naponta – ezek az összes célzott támadások 45 százalékát tették ki. A kémiai és gyógyszeripar, valamint a feldolgozó ágazat megtartotta második és harmadik helyét.

“A kiberbűnözők testreszabottan célzott, rosszindulatú programokat és kifinomult közösségi manipulációs technikákat használnak, hogy illetéktelenül férjenek hozzá az érzékeny információkhoz. Mi úgy tekintünk erre, mint a közösségi manipulációs technikák újabb lépcsőfokára, ahol az áldozatokat előzetesen felmérik és speciális módon célozzák őket” – tette hozzá Gombás László, a Symantec biztonsági szakembere.

Hozzászólások